RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Oblivion(2013)

Witte, high-tech moordmachines die met camera’s en volautomatische wapens over de verkrachte aarde vliegen, op zoek naar buitenaardse Scavs (kort voor scavengers: aaseters). De drones maken tijdens OBLIVION, de nieuwe sciencefictionfilm met Tom Cruise, verreweg het meeste indruk.

De drones zijn razendsnel en emotieloos. Je weet nooit wanneer ze gaan toeslaan, alleen dát ze gaan toeslaan. De berichten in de krant over de inzet van drones door onze eigen politie(staat) en over drone-aanvallen in het Midden-Oosten verlenen veel urgentie aan OBLIVION. De film dwingt zeker tot nadenken over dit soort wapentuig. En dat is wat sciencefiction ook moet doen: in een moraallaboratorium de grenzen van het denkbare aftasten, zodat we als mensheid bewuster keuzes maken voor de toekomst.

Die kostbare drones winnen echter niet zomaar elk gevecht. Vandaar de aanwezigheid van Jack Harper (Tom Cruise), die uit de lucht geschoten of anderszins onklaar geraakte drones repareert. Die drones beschermen enorme installaties die energie uit het zeewater destilleren ten behoeve van de Tet, een ruimteschip dat hoog boven de aarde zweeft.

Het is inmiddels 2077 en de mensheid heeft een verschrikkelijke oorlog met de buitenaardse Scavs achter de rug. De maan is door de Scavs in stukken geblazen, waardoor de hele aarde veranderde in een post-apocalyptisch Tora Bora-gebergte. De overlevenden zochten een veilig heenkomen op Titan, een maan van de planeet Jupiter. Jack en Victoria (Andrea Riseborough) hebben nog twee weken dienst op de aarde, waarna zullen ze ook met de Tet ook naar Titan zullen vertrekken.

Het duo leeft in surveillancestation Tech 49, een platform op een toren, kilometers boven de grond. Victoria bedient de instrumenten, terwijl Jack zijn vluchten maakt in een supersonisch vliegtuig. Wie MINORITY REPORT heeft gezien, weet dat films met Tom Cruise over het algemeen wel raad weten met het verbeelden van toekomstige technologie. Voor een budget van een slordige 120 miljoen dollar mag dat ook wel.

Tech 49 is een prachtplek met subliem uitzicht en een interieur waar menig architect nog een puntje aan kan zuigen. Tegelijkertijd voelt hun wereld unheimisch aan: het is te schoon, te steriel. Net als de relatie tussen Jack en Victoria. Ze zijn een ‘geweldig team’. Maar waarom ziet Jack steeds flarden van een vrouwelijk gezicht?

Op één van zijn missies ontdekt hij een neergestort ruimtevaartuig. Hierin liggen mensen in ruimtesarcofagen. Een van hen is Julia (Olga Kurylenko), de vrouw uit Jacks dromen. Als de drones aanvliegen om alle overlevenden af te knallen, redt Jack Julia. Maar dan vallen beiden in handen van de Scavs… Niets is meer wat het lijkt. Er vindt een omkering plaats vergelijkbaar met die in THE MATRIX, wanneer Keanu Reeves kennismaakt met The Resistance.

De film voelt helaas regelmatig wat traag. Ook is de finale topzwaar met grootse emoties en daardoor te pathetisch. Maar OBLIVION krijgt van mij toch een ruime voldoende vanwege de ruim aanwezige eye candy én omdat de film zeker bijdraagt aan de bewustwording over onze moderne manier van oorlog voeren.

Distributie: Universal. Op dvd en blu-ray vanaf 29 augustus 2013. Copyright: Joep van Loon. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 3 september 2013.

© Joep van Loon
3 september 2013
 • Titel
  Oblivion
 • Lengte
  124 minuten
 • Regie
  Joseph Kosinski
 • Scenario
  Karl Gajdusek, Michael Arndt, Joseph Kosinski
 • Cast
  Tom Cruise, Morgan Freeman, Andrea Riseborough
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.