RECENSIE
DVD

The Nun(2005)

Jonge meisjes op een streng katholiek internaat in Barcelona worden dusdanig gekweld door de fanatieke Zuster Ursula (Piaget) dat zij tenslotte door het lint gaan, de non verdrinken en het lijk laten verdwijnen. Ca. 17 jaar later verschijnt Ursula, nu een demonische entiteit (Vives/Piñol), aan de inmiddels volwassen meisjes en moordt ze één voor één gruwelijk uit.

Dat is in telegramstijl de plot van THE NUN. Het Engels gesproken THE NUN is het regiedebuut van de jonge Catalaan Luis de la Madrid, bekend als editor voor Jaume Balagueró (die ook het originele verhaal voor deze film leverde), Brian Yuzna (co-producent van THE NUN), Laura Mañá, Brad Anderson en Guillermo del Toro.

De niet weinig hysterische film verraadt zich als het product van een katholieke opvoeding in een overwegend streng katholiek land, een rolprent doordrenkt van zonde (van ouders op het nageslacht overgaand), reiniging en boetedoening, Schuld en Boete op z’n Spaans. Dat levert karakters op die in menige handeling een doodzonde zien, bijgevolg schuldig door het leven gaan en zich als getekenden gedragen, gebukt onder en gebrandmerkt door eigen zonden en die der vaderen.

Het is tevens een film met een niet-alledaags monster: een steeds uit water materialiserende demon-in-habijt. Je weet niet wat je ziet. THE NUN is een stijlvol werkje met een aantal shockmomenten die als vuistslagen aankomen. Moet absoluut even worden gezien. In zijn jeugd heeft uw recensent ook een Zuster Ursula gekend. Samen met medeslachtoffertjes van het katholieke erfgoed zong hij stiekem: ‘Zuster Ursula gaat naar de hel. / Ze is er nog niet, / Maar ze komt er wel…’ Verdorie, onze uit machteloze frustratie geboren kinderwens is verhoord!

N.B.: Voor een interview met Luis de la Madrid: zie SN #69.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #70, zomer 2006.

© Erique J. Rebel
1 juni 2006
 • Titel
  The Nun
 • Lengte
  101 minuten
 • Regie
  Luis de la Madrid
 • Scenario
  Jaume Balagueró, Manu Díaz, Elena Serra
 • Cast
  Aníta Briem, Belén Blanco, Manu Fullola
 • Taal
  English
 • Land
  Spain, United Kingdom
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.