RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Ninja II: Shadow of a Tear(2013)

In NINJA II: SHADOW OF A TEAR wordt een zwangere vrouw vermoord in haar appartement. Slecht nieuws voor de moordenaars: zij was getrouwd met Scott Adkins. Deze rijzende ster aan het actiefirmament maakte eerder al korte metten met Jean-Claude van Damme en Dolph Lundgren. 

In NINJA II: SHADOW OF A TEAR kruipt Scott Adkins (UNIVERSAL SOLDIER: DAY OF RECKONING) wederom in de huid van mannetjesputter Casey Bowman. Hij runt samen met zijn zwangere vrouw Namiko een dojo in Japan. Een mysterieuze moordenaar maakt echter een abrupt einde aan het prille geluk. Het spoor leidt naar Goro, een meedogenloze drugsbaron die opereert vanuit de jungle in het voormalige Birma. Casey aarzelt geen moment en pakt het vliegtuig om zijn vrouw en ongeboren kind te wreken. Zijn vertrouweling Nakabara waarschuwt: “A man who seeks revenge must first dig two graves!” Waarop Casey hem toebijt: “I’m going to need much more than that!”

NINJA II: SHADOW OF A TEAR biedt eigenlijk alles wat je van een knokfilm in de B-categorie mag verwachten: rivaliserende dojo’s, stoere kroeggevechten, macho trainingssequenties en een climax in een brandend drugslaboratorium. Dit alles wordt losjes aaneengesmeed door een lekker overzichtelijk wraakmotief. Door de clichématige aanpak doet NINJA II nog het meeste denken aan een moderne invulling van de aloude Cannon-formule. De associatie met deze notoire productiemaatschappij wordt nog eens versterkt door de aanwezigheid van Kane Kosugi, de oudste zoon van Shô Kosugi. Laatstgenoemde speelde de ultieme Cannon-ninja in onder meer het waanzinnig amusante REVENGE OF THE NINJA (waarin de toen tienjarige Kane eveneens te zien was).

Helaas is het moeilijk te bepalen of NINJA II een ode is aan de knokfilms uit de Cannon-koker of een luie aaneenschakeling van belegen actiefilmclichés; we hebben regisseur Isaac Florentine namelijk niet kunnen betrappen op een oorspronkelijk idee of een zelfbewust knipoogje. En hoewel de titel anders doet vermoeden, komen fans van ninjafilms er zeer bekaaid af. Het duurt een dik uur voordat Casey zich eindelijk in zijn ninjakostuum hijst voor de confrontatie met Goro.

Gelukkig heeft NINJA II met Scott Adkins in de titelrol een sterke troef in handen. Vooruit, zijn emotionele spectrum is beperkt – hij reageert bij het zien van zijn vermoorde echtgenote alsof hij zijn bonuskaart vergeten is -, maar wanneer het op actiescènes aankomt zijn er momenteel maar weinig acteurs die aan hem kunnen tippen. Als showcase van Adkins’ talenten is NINJA II dan ook meer dan geslaagd, met als hoogtepunt de scène waarin hij in een groezelig hotelletje probeert te ontkomen aan een zwaarbewapend arrestatieteam.

Je kunt Florentine veel verwijten, maar als regisseur van vechtscènes verstaat hij zijn vak. Het is alleen jammer dat de film zo zwaar leunt op genreconventies die twintig jaar geleden al een gedateerde indruk maakten. Ook als we NINJA II het voordeel van de twijfel geven en beschouwen als een hommage aan de ninjafilms van Cannon, doet de film meer denken aan de nadagen van het roemruchte productiehuis dan aan zijn hoogtijdagen.

Di: Splendid. Op dvd en blu-ray vanaf 27 maart 2014. Copyright: Eric van der Woude.
Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 april 2014.

4 april 2014
 • Titel
  Ninja: Shadow of a Tear
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  Isaac Florentine
 • Scenario
  David N. White, Michael Hurst, Boaz Davidson
 • Cast
  Scott Adkins, Kane Kosugi, Mika Hijii
 • Taal
  English, Japanese
 • Land
  Thailand, United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.