RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Big Ass Spider(2013)

De titel van deze film, die bijna MEGA SPIDER had geheten omdat de filmdistributeur BIG ASS SPIDER niet marketable vond, spreekt voor zich. Tachtig minuten vermakelijke sciencefiction-onzin waarin een reuzenspin het centrum van Los Angeles terroriseert.

De ellende in de nieuwe film van Mike Mendez (THE GRAVEDANCERS) begint wanneer in een mortuarium een bijzondere spin uit de borstkast van een lijk kruipt en de lijkschouwer doodt. Ongediertebestrijder Alex Mathis (Greg Grunberg), die toevallig aanwezig is omdat hij tijdens een klus ook door een spin werd gebeten, biedt aan het beest te verdelgen in ruil voor kwijtschelding van de ziekenhuisrekening. Hij wordt hierbij geassisteerd door de bewaker José Ramos (Lombardo Boyar). De slinkse geleedpotige weet echter te ontsnappen, waarna het leger, onder leiding van majoor Braxton Tanner (Ray Wise) en zijn assistente luitenant Karly Brant (Clare Kramer), zich met de zaak gaat bemoeien.

Net als in de vele Amerikaanse big bug monsterfilms uit de jaren vijftig, waaronder TARANTULA (1955) en THEM! (1954), is het monster in BIG ASS SPIDER het gevolg van een mislukt wetenschappelijk experiment. Het leger heeft lopen rotzooien met het DNA van microbiële fossielen die van Mars komen. Anders dan bij de monsterfilms uit de jaren vijftig, die bol staan van Koude Oorlogssymboliek en afschuw over wat de mensheid op wetenschappelijk en militair vlak heeft aangericht, neemt BIG ASS SPIDER zichzelf absoluut niet serieus.   

De film zit vol zelfspot en flauwe grappen die best goed werken. Zo komt Troma’s Lloyd Kaufman  in een cameo voorbij, evenals een Tupac Shakur look-a-like genaamd Faux Pac. De grappigste momenten zijn echter het gevolg van de domme versierpogingen van Alex die probeert luitenant Brant voor zich te winnen, en zijn komische samenspel met zijn buddy José die een extreem stereotype Mexicaan neerzet.

De reuzenspin, die mensen met zijn poten doorklieft, ze leegzuigt en gezichten laat smelten, zorgt voor genoeg actie en zelfs een beetje gore. De digitale special effects zijn acceptabel, maar niet van dezelfde kwaliteit als die van Hollywood blockbusters. BIG ASS SPIDER kwam met een zeer beperkt budget tot stand. Mendez moest naar verluidt zelfs personen uit zijn Facebook-vriendenlijst gebruiken omdat er niet genoeg geld was voor een casting director.

Qua originaliteit scoort BIG ASS SPIDER niet hoog, vooral niet voor wie ook bekend is met EIGHT LEGGED FREAKS (2008), ARACHNOQUAKE (2012) en SPIDERS 3D (2013). Afgezien daarvan blijft het een amusante popcornfilm die niets meer probeert te zijn en de juiste humoristische toon weet te raken.

Di: Splendid. Op dvd en blu-ray vanaf 27 maart 2014. Copyright Henry Kuipers. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op … april 2014.

3,5 skull

© Henry Kuipers
4 april 2014
 • Titel
  Big Ass Spider!
 • Lengte
  80 minuten
 • Regie
  Mike Mendez
 • Scenario
  Gregory Gieras
 • Cast
  Greg Grunberg, Lin Shaye, Ruben Pla
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Hong Kong
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.