RECENSIE
Bioscoop

Eight Legged Freaks(2002)

Kachel je lekker met je tientonner vol chemisch afval over de prairie en wat gebeurt er? Steekt er vlak voor je neus een snoezig konijntje de weg over! Nee, als je van kort-door-de-bocht houdt, laat de dramatische opzet van EIGHT LEGGED FREAKS weinig te wensen over.

Terwijl de vrachtwagenchauffeur het knaagdiertje ontwijkt, belandt een vat uit zijn laadbak in een poel langs de weg. Tegen de tijd dat het ding wordt opgemerkt door de sullige deputy, is het kwaad al geschied: een onschuldig ogend spinnetje dat door de plaatselijke enge entomoloog uit de plas is gevist heeft een akelige besmetting opgelopen en steekt een complete spider-farm aan. En voor je ‘stofzuiger’ kunt zeggen wordt het plaatsje overspoelt door een reuzenspinnenplaag.

Nature-on-the-rampage films hoeven het niet per se te hebben van een goede plot en het voorgaande lezend zou je denken dat het met EIGHT LEGGED FREAKS wel snor zit. Maar aan de simpele premisse hebben schrijver Alexander en regisseur Elkayem zoveel elementen toegevoegd en op ingewikkelde wijze aan elkaar geknoopt dat van een bevredigende pulpervaring geen sprake kan zijn. De plot klopt als een zwerende vinger en dat is nu juist het probleem. Als de aftiteling rolt is ieder verhaal-element keurig op z’n plaats gevallen, maar het totaal is een allegaartje dat overspannen scriptambities verraadt: van de goudmijn die gesloten werd vanwege gasexplosiegevaar tot het uitgestorven winkelcentrum midden in de woestijn. Zoveel verhaal zit de actie in de weg, hoeveel enorme spinnen er ook over het scherm buitelen.

Daarnaast wil EIGHT LEGGED FREAKS erg graag lijken op TREMORS (Ron Underwood, 1990). Ook hier bevinden we ons in het soort slaperig westernstadje dat patent heeft op namen als Perfection of Prosperity. Behalve extreem grote lagere dieren hebben de films het rurale en knusse midwest-gevoel gemeen. Maar in TREMORS waren het acteerwerk en de humor beter, was de Americana net iets tastbaarder, en werden de monsters niet verklaard door chemisch afval of andere kul – allemaal belangrijke pluspunten.

Sheriff Sam Parker (Kari Wuhrer, die in ANACONDA al eerder met uit de computer geperst natuurgeweld moest worstelen) is een prima stoere vrouw, maar tussen haar en haar beau (papgezicht Arquette) wil het niet bepaald spetteren. En de wormen uit TREMORS, in feite vette zakken vol ingewanden, winnen het qua omgekeerde aaibaarheidsfactor met enorme voorsprong van het computergebroed in EIGHT LEGGED FREAKS. Ironisch genoeg is een meer recent geslaagd voorbeeld van jeukverhogende horror het heel plastische THEY NEST, nota bene Elkayem’s debuut uit 2000.

Copyright Bart Oosterhoorn. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #55, zomer 2002.

© Bart Oosterhoorn
1 juni 2002
 • Titel
  Eight Legged Freaks
 • Lengte
  99 minuten
 • Regie
  Ellory Elkayem
 • Scenario
  Ellory Elkayem, Randy Kornfield, Jesse Alexander
 • Cast
  David Arquette, Kari Wuhrer, Scott Terra
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.