RECENSIE

Neighbor(2009)

Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het gezegde. Dat gaat niet op voor de aantrekkelijke buurvrouw die in NEIGHBOR bij de bewoners van een rustig Canadees voorstadje inbreekt, hen martelt en daarna voor dood achterlaat. 

Daarmee is de hele opzet samengevat van de vijfde film van de Amerikaanse regisseur en schrijver Robert A. Masciantonio, onder andere verantwoordelijk voor de vampierenthriller COLD HEARTS en de komedie ALL ALONG.

America Olivio speelt de rol van compleet geschifte marteljunk met veel enthousiasme. En al neigen haar maniertjes naar schmieren, haar katachtige manier van bewegen en verleidelijke rondingen vergoeden veel. Die zorgen ervoor dat de momenten waarop ze zich op de ongelukkige slachtoffers uitleeft nog wat pijnlijker aankomen. Vooral Don Carpenter (Chris Campbell) en zijn vrienden moeten het ontgelden en daar komen uiteraard de bekende doe-het-zelf attributen bij kijken. Boren, messen en hamers worden door ledematen geramd, gestoken en geslagen.

Daar gaat het al fout; de special effects-afdeling had blijkbaar weinig inspiratie, want wat we te zien krijgen aan gore zal bij de gemiddelde horrorfan niet als vernieuwend of schokkend worden ervaren. Ook het matige acteerwerk helpt niet. Wanneer een aantal tenen bruut van zijn voet wordt gescheiden lijkt Campbell met zijn obligate gekreun en geroep om God eerder de indruk te wekken dat hij een uit de hand gelopen harssessie door een dronken schoonheidsspecialiste ondergaat.

Het ontbreken van logica is een ander minpunt. Waarom valt het bijvoorbeeld bijna niemand op dat deze zichtbaar onevenwichtige vrouw hulp nodig heeft? En waarom wordt er helemaal geen reden gegeven voor haar zieke gedrag? Normaal gesproken is een zweem van geheimzinnigheid voor personages in horrorfilms een pré, maar in dit geval lijdt NEIGHBOR er behoorlijk onder.

Masciantonio denkt halverwege de kijker te kunnen verrassen met de bekende ‘ach, het was maar een droom’-ommezwaai. Dat is niet alleen ontzettend afgezaagd, maar gewoon een hele makkelijke manier om nog meer ellende te laten zien. Tel daar het rommelige camerawerk bij op en de conclusie luidt dat liefhebbers van het betere martelwerk hun tijd beter kunnen besteden aan het opnieuw bekijken van SAW, HOSTEL of MARTYRS.

Di: Excesso (release op dvd: 25 september 2012). Copyright Steven Lucke. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 20 december 2012.

 

21 december 2012
 • Titel
  Neighbor
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  Robert A. Masciantonio
 • Scenario
  Robert A. Masciantonio
 • Cast
  America Olivo, Christian Campbell, Joseph Aniska
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.