RECENSIE

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor(2008)

mummy dragon emperorVandaag houden we het kort. En dat niet omdat de titel van de film in kwestie, THE MUMMY: TOMB OF THE DRAGON EMPEROR al veel ruimte in beslag neemt. De reden is de film zelf. Een vermoeiend breiwerkje van fantasieloos spektakel, zielloze special effects en humor waaraan àlles loos is.

Het archeologenechtpaar Rick en Evelyn O’Connell is terug, ditmaal in China waar voorkomen moet worden dat een tweeduizend jaar geleden gestorven keizer, samen met zijn versteende leger, op magische wijze tot leven wordt gewekt. TOMB werd voor een groot deel in China gedraaid, maar de meerwaarde van die authentieke locaties is nihil, aangezien vrijwel ieder exterieurshot of op een set lijkt te zijn gedraaid of met de computer (op de Bob Ross-stand) werd gemaakt. Wel authentiek zijn de Chinese sterren Jet Li, Michelle Yeoh en Anthony Wong, maar die waren allemaal veel beter op dreef in eerdere, zelfs niet-Chinese producties. Sla bijvoorbeeld TOMB over en ga Li zien in THE FORBIDDEN KINGDOM als ondeugende aapgod. Ook pulp, maar dan leuk.

De 39-jarige Brendan Fraser als Rick houdt hardnekkig vast aan zijn puberige imago, wat de koppeling aan de minstens tien jaar ouder lijkende Mario Bello (41) als zijn echtgenote tot een grondige mismatch maakt. Anderzijds, wanneer Bello’s voorgangster Rachel Weisz voor de derde maal was aangetreden, had het ouderschap van de O’Connells pas echt wenkbrauwen doen fronsen. Tweede nieuwkomer in het ensemble is namelijk de kleurloze Luke Ford als zoon Alex, die met zijn 26 jaar dus verwekt zou moeten zijn toen zijn vader 13 was en zijn moeder (Weisz) 11! Dat is niet veel geloofwaardiger dan de legendarisch hilarische casting van Ava Gardner (geboren 1922) als dochter van Lorne Greene (geboren 1915) in EARTHQUAKE uit 1974.

Er deugt veel niet aan TOMB, dat niet alleen grotendeels in de computer ontstond maar er zelfs door lijkt te zijn geregisseerd. Het ergst is wel de constante stroom van onleuke teksten die vooral voor rekening komen voor John Hannah als Evelyns broer Jonathan. ‘I hate these mummies, they just don’t fight fair!’, is zo’n Jonathan-one-liner van de soort die twintig jaar geleden al in de ban werd gedaan. En wanneer het echtpaar zelf met duizenden pijlen wordt beschoten en een ervan doorboort Ricks mouw, levert dat de volgende dialoog op. Hij: ‘Shit, mijn favoriete shirt.’ Zij: ‘Ik vond het toch al niks.’ Dat is niet zomaar zouteloos, dat is tenenkrommend zouteloos. Kortom: moge THE MUMMY: TOMB OF THE DRAGON EMPEROR niet alleen het einde betekenen van de mummieplaag, maar ook van het verdere bestaan van de familie O’Connell.

DI: Universal (NL: 31 juli / BE: 13 augustus)

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 30 juli 2008

30 juli 2008
 • Titel
  The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
 • Lengte
  112 minuten
 • Regie
  Rob Cohen
 • Scenario
  Alfred Gough, Miles Millar, John L. Balderston
 • Cast
  Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello
 • Taal
  English, Mandarin, Sanskrit
 • Land
  United States, Germany, China, Canada
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.