Request failed. HTTP CODE: 0
RECENSIE
Bioscoop

Dragonfly(1993)

Dragonfly betekent libel, en dat is ook gelijk de doelgroep waaraan de film nog het best te verkopen is. Kevin Costner is inmiddels een middelbaar vrouwenidool, en het thema van partnerverlies en leedverwerking zal eerder een Libelle- dan een Schokkend Nieuws lezer bekoren.

In de film speelt Costner hartchirurg Joe Darrow wiens vrouw bij een ongeluk in het Amazonegebied om het leven komt. Haar bus stort in een ravijn, en haar lichaam wordt nooit teruggevonden. Darrow is ontroostbaar. Hij stort zich op zijn werk en begint zich te interesseren voor bijna-dood ervaringen. Het wordt een obsessie wanneer verschillende gereanimeerde patiënten hem gecodeerde boodschappen van zijn vrouw brengen. Als ook de normaal zo zwijgzame huispapegaai zich voegt bij het koor van stemmen uit het graf, besluit Costner af te reizen naar de plek waar zijn vrouw de dood vond.

DRAGONFLY zeilt gemakzuchtig mee op het succes van de bovennatuurlijke thrillers van M. Night Shyamalan. De film opent met een dramatisch sterfgeval, volgt de mannelijke held tijdens zijn identiteitscrisis en heeft een twist in de staart. Maar regisseur Tom Shadyac (ACE VENTURA: PET DETECTIVE, PATCH ADAMS) staat bepaald niet bekend om zijn subtiele aanpak. Hij strooit met aanwijzingen als waren het pepernoten, en wie het dan nog niet oppikt wordt wel door de score bij de les gehouden. Echt op het puntje van je stoel brengt de ontknoping je dan ook niet, al zullen sommige kijkers zich verbazen over het kleffe happy end dat de makers er uit hebben weten te slepen.

Speelde Bruce Willis in THE SIXTH SENSE nog dat hij dood was, Costner ís dood in DRAGONFLY. Zijn ongeinspireerde optreden doet vermoeden dat de voormalige superster al tijdens de opnamen de zeperd zag aankomen die de film ook daadwerkelijk geworden is. Daar hoefde ‘ie ook niet paranormaal begaafd voor te zijn.

Copyright Mark van den Tempel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #56, najaar 2002.

© Mark van den Tempel
1 oktober 2002
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.