RECENSIE

More Brains! A Return to the Living Dead(2011)

Oorspronkelijk bedoeld als vervolg op zombieklassieker NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968) groeide het door Dan O’Bannon geschreven en geregisseerde RETURN OF THE LIVING DEAD (1985) op eigen houtje uit tot een van de beste horrorkomedies aller tijden. De uitvoerige en treffend getitelde documentaire MORE BRAINS! A RETURN TO THE LIVING DEAD vertelt het hele verhaal.

Het zaadje voor RETURN OF THE LIVING DEAD werd eind jaren zestig al geplant, vlak na de première van de baanbrekende zombiefilm NIGHT OF THE LIVING DEAD. Scriptschrijver John A. Russo en regisseur George A. Romero beëindigden destijds hun samenwerking, waarna Russo het script schreef voor een vervolgfilm getiteld RETURN OF THE LIVING DEAD. Romero en Hollywood zagen er niets in, maar na jaren leuren pikte filmstudio Orion het op. Romero krabde zich daarop achter zijn oren en vocht – ondanks eerder gemaakte afspraken – de productie van een film onder die titel aan. Die rechtszaak verloor hij, maar Russo’s opluchting was van korte duur. Orion ontsloeg hem en huurde Dan O’Bannon in.

Eerder verantwoordelijk voor de scripts van ALIEN en DEAD & BURIED was O’Bannon de gedroomde scenarist. Hij schreef het bloedserieuze script van Russo om tot satirische tongue-in-cheek horrorkomedie en voegde (als allereerste!) de honger naar hersenen toe. Tobe Hooper (THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE) werd gevraagd voor de regie, maar die trok zich op het laatste moment terug. Regie-aspiraties had O’Bannon altijd al, dus hij greep zijn kans. Zijn onervarenheid was een nadeel, zo blijkt uit vele getuigenissen in de documentaire, want op de set gedroeg hij zich niet bepaald als een gentleman.

Naast O’Bannons dictatoriale gedrag werd de productie geplaagd door tijdsdruk, de onkunde van de tijdens de draaiperiode ontslagen special effects artist William Munnis en budgettaire problemen. Inmiddels kijkt iedereen met een gevoel van trots terug op de film. Na al die jaren is de unieke combinatie van pure horror en satire nauwelijks verjaard. Speciale credits verdienen het naargeestige einde van RETURN OF THE LIVING DEAD, het effectieve gebruik van muziek en het werk van poppenspeler Allen Trautman, die als het monster Tarman een uitzonderlijk gedrocht toevoegde aan de galerij der grote griezels.

In more brains! wordt nagenoeg ieder detail van de productie besproken, en dat zorgt in combinatie met de duur – de documentaire is een half uur langer dan de oorspronkelijke film – en het vrijwel ontbreken van bewegend beeld jammer genoeg voor vermoeidheid bij de kijker. Dat wordt goedgemaakt door het enthousiasme van alle betrokkenen en de vele extra’s op de dvd, waaronder documentaires over de vervolgdelen, een interessant interview met Dan O’Bannon en een geinige, drie minuten durende samenvatting van RETURN OF THE LIVING DEAD. En ook belangrijk: je krijgt enorme zin om de film weer eens op te zetten.

Di: Michael Perez Distribution (import). Copyright Ronald Simons. Overname uitsluitend na toestemming van de rechthebbende. Oorspronkelijke gepubliceerd in SN #94, februari 2012.

1 februari 2012
 • Titel
  More Brains! A Return to the Living Dead
 • Lengte
  120 minuten
 • Regie
  Bill Philputt
 • Scenario
  Thommy Hutson (additional material), Christian Sellers, Gary Smart
 • Cast
  Jules Brenner, Don Calfa, James Dalesandro, J. Trevor Edmond
 • Taal
  English
 • Land
  USA
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.