RECENSIE

Momentum(2015)

Net wanneer de met zijn paranormale vermogens worstelende leraar Zach Shefford (McCouch) de universiteit de rug wil toekeren, wordt hij benaderd door federale agent Ray Addison (Gossett Jr.) met het verzoek te infiltreren in een telekinetisch hoogbegaafde groep mensen, die zich Momentum noemt.

Deze individuen, onder aanvoering van ene Adrian Geiger (Massee), misbruiken hun paranormale talenten voor activiteiten die als zware criminaliteit kunnen worden uitgelegd. Wat Addison verzwijgt, is dat hij de groep zo’n dertig jaar geleden tijdens de Koude Oorlog zelf heeft geformeerd en opgeleid om geheime overheidstaken te vervullen. Maar nu is Momentum een embarrassment voor hem geworden en wil hij zijn eigen handwerk met Zachs hulp elimineren. Telekinese, ook wel psychokinese genoemd. Over dat onderwerp zijn welbeschouwd niet veel films gemaakt. CARRIE (1976) en rip-offs als THE SPELL (1977; tv-film) en JENNIFER (1978); THE FURY (1978), EVILSPEAK (1981), THE SENDER (1982), ZAPPED! (1982), THE RAGE: CARRIE 2 (1999), dat zijn ze zo ongeveer. (David Cronenbergs SCANNERS betrof een uitzonderlijke – en explosieve – vorm van telepathie.) MOMENTUM gaat uit van de xenofobische stelling ‘onbekend maakt onbemind’ en schildert van daaruit de Momentum-groep als sociale paria’s, moderne nomaden, voortdurend op de vlucht voor agressieve respons vanuit de maatschappij. Ooit ingezet voor geheime – en vermoedelijk illegale – acties van de overheid, nu uitgespuugd door dezelfde overheid die hun talenten keer op keer aanwendde (en mogelijk misbruikte). Een parallel met het lot van veel Vietnamveteranen dringt zich hier op. Tussen deze noodgedwongen ondergronds levende groep en een overheid, die een kwalijk en uit de hand gelopen project uit het recente verleden wenst te elimineren, beweegt zich Shefford, onzeker waar zijn loyaliteiten precies liggen. Voor een direct-to-video productie springt MOMENTUM verrassend intelligent met dit morele conflict om, maar vergeet intussen niet om de telekinetische vermogens van de Momentum-groep ten volle te benutten voor spectaculair actiewerk, want daar zullen de meeste kijkers toch op zitten te wachten.

*** Copyright 2004 Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #62, p31.

© Erique J. Rebel
27 april 2011
 • Titel
  Momentum
 • Lengte
  91 minuten
 • Regie
  James Seale
 • Scenario
  Deverin Karol
 • Cast
  Louis Gossett Jr., Teri Hatcher, Grayson McCouch
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Germany
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.