RECENSIE
VHS

Mind Ripper(1995)

MIND RIPPER voert de toeschouwer overbekend gebied binnen: alien on the rampage. In het ultrageheime laboratorium Gentec ontwikkelt wetenschapper Stockton (Henriksen), gedreven door humane overwegingen (?), een supersoldaat genaamd Thor (Transmutated Human Organism). Stockton’s collega Dr. Alex (Diehl) probeert de creatie het lab uit te smokkelen en voor een fortuin aan het Pentagon te verkopen. Thor breekt echter los en neemt het uitmoorden van het Gentec-personeel met animo ter hand. Grote paniek!

Tussen ruwweg THE THING FROM ANOTHER WORLD (1951) en SPECIES (1995) ligt een enorme hoeveelheid films waarin de jacht op een niet-menselijk wezen centraal staat. Vele tientallen films hebben het gegeven van alle kanten belicht, iedere denkbare variant in- en doorgevoerd, elke vorm van suspense geëxploreerd, iedere invalshoek ontgonnen en benut. Gesteld mag worden dat het genre anno 1996 is uitgeput en een film als MIND RIPPER is symptomatisch voor die uitputting.

Misschien heeft executive producer Wes Craven het project opgestart en geanimeerd als oefenstuk voor zijn zoon Jonathan, die hier als co-producer en co-scenarist fungeert (de officiële titel, WES CRAVEN PRESENTS MIND RIPPER, verraadt een zekere vaderlijke invloed). Misschien ook was de verleiding groot om Lance Henriksen nog eens aan een alien te koppelen – een succesformule op herhaling. Feit is dat MIND RIPPER (de titel BRAIN EATER komt aanzienlijk dichter bij de waarheid) een sterk déjà vu-gevoel genereert en de aandacht van de genreliefhebber vermoedelijk niet lang zal vasthouden.

De film wordt bovendien sterk ondermijnd door een figuur, die in de literatuur met de term contraio vuoto wordt aangeduid: de plot put zich uit in superlatieven om de ontzagwekkende, herculische kwaliteiten van Thor te benadrukken, maar als de onuitroeibare super-infanterist tenslotte zijn opwachting maakt, wordt hij met welhaast beledigend gemak door zijn scheppers in de luren gelegd. Iedere genrefreak is met dit frustrerende verschijnsel bekend. Het grootste mysterie van MIND RIPPER schuilt in de aftiteling: Filmed entirely on location in Bulgaria. Voor een film, die één (1) stoffige, anonieme locatie vertoont, is dit een verrassende mededeling.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #24, april/juni 1996.

© Erique J. Rebel
1 april 1996
 • Titel
  Mind Ripper
 • Lengte
  96 minuten
 • Regie
  Joe Gayton
 • Scenario
  Jonathan Craven, Phil Mittleman
 • Cast
  Lance Henriksen, Claire Stansfield, John Diehl
 • Taal
  English
 • Land
  United States, United Kingdom, Canada, Bulgaria
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.