RECENSIE

Mass Effect: Paragon Lost(2012)

Gameverfilmingen, het blijven zorgenkindjes. MASS EFFECT: PARAGON LOST is weliswaar een prequel op het spel Mass Effect 3 en dus geen regelrechte gameverfilming, maar zorgelijk blijft het.

Het jaar is 2183. We volgen luitenant James Vega (met de stem van Freddie Prinze jr.) en zijn team in hun strijd tegen The Collectors op Fehl Prime. Meer dan dat is het eigenlijk niet. In het spel is Vega niet eens het hoofdpersonage. Vreemd dat hij er voor deze prequel wordt uitgelicht. 

Regisseur Atsushi Yakeuchi heeft een aardige staat van dienst. Hij was als animator onder meer betrokken bij Mamoru Oshii’s anime-klassieker GHOST IN THE SHELL (1992) en was hoofd animatie voor EVANGELION: 3.0 Q (2012). Na enige vingeroefeningen voor televisie levert Yakeuchi met MASS EFFECT: PARAGON LOST zijn eerste animatiefilm op speelfilmlengte af. Het regisseren gaat hem echter aanmerkelijk minder goed af.

Het spreekt voor Yakeuchi dat hij trouw blijft aan de franchise. De karakters komen zo uit het spel gelopen en voor de gamefans zal de film daardoor een aardige toevoeging zijn, er vanuit gaande dat ze begrijpen wat Yakeuchi hen voorschotelt. Zelden was een scenario zo rommelig. Aan de lachwekkende losse flodders tekst is meer dan eens geen touw vast te knopen. De rammelende dialogen worden voor een deel gemaskeerd door de vaart die het verhaal heeft en het niet bijzonder complexe scenario van routinier Henry Gilroy, die beter werk afleverde voor animatieproducties als BATMAN: THE ANIMATED SERIES (1992), STAR WARS: THE CLONE WARS (2008) en IRON MAN: ARMORED ADVENTURES (2012). Het is bovendien vreemd te moeten constateren dat tegenover de kinderlijke, puberale humor, ook een stevige partij geweld, bloed en gore staat. De grootste tegenvaller, zeker gezien de achtergrond van Yakeuchi, is de klungelige en kwalijk ondermaatse animatie.

In de wereld van multilevel storytelling, waar boeken en films de game-ervaring moeten verrijken, is MASS EFFECT: PARAGON LOST alleen een aanwinst voor de verstokte spelers van de Mass Effect-spellen. Daarbuiten kan de film beter de titel dragen: Mess effect: Inspiration Lost.

Di: eOne. Vanaf 27 februari 2013 op dvd. Copyright Constant Hoogenbosch. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 4 april 2013.

 • Titel
  Mass Effect: Paragon Lost
 • Lengte
  84 minuten
 • Regie
  Atsushi Takeuchi
 • Scenario
  Henry Gilroy (screenplay), Patrick Seitz (adr script), J. Michael Tatum (adr script)
 • Cast
  Freddie Prinze Jr., Monica Rial, Vic Mignogna, Todd Haberkorn
 • Taal
  Japanese, English
 • Land
  USA, Japan, Canada, South Korea
 • Trailer
Meer AnimationMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.