RECENSIE
Bioscoop

The Mask(1994)

Net als THE CROW is THE MASK gebaseerd op een obscuur Amerikaans stripverhaal, waar niemand in Europa ooit van gehoord zou hebben als het niet verfilmd was. Bij THE MASK ligt de stripconnectie er duimendik bovenop. De tijd is er dan ook rijp voor, nu de computer-experts van de firma Industrial Light and Magic met JURASSIC PARK bewezen hebben elke klus aan te kunnen.

Deze keer brengen de whizkids geen dode reptielen tot leven, maar geven zij op overtuigende wijze gestalte aan het erfgoed van de legendarische tekenfilmer Tex Avery. Het zal weinig verbazing wekken dat Roger Rabbit wel kan inpakken, nu virtuoze animatie gekoppeld wordt aan Avery’s geniaal gestoorde ideeën.

Jim Carrey, de acteur met de rubberen mimiek die met zijn filmdebuut ACE VENTURA: PET DETECTIVE een wereldhit scoorde, speelt in THE MASK Stanley Ipkiss, een suffe bankbediende. Stanley vindt na een dag vol tegenspoed een houten masker in de rivier. Wanneer hij het masker opzet verandert hij in een vleesgeworden cartoon en is hij tot grootse daden in staat. Dat komt goed uit, want een groepje boeven terroriseert de stad èn Stanley’s droomvrouw, de nachtclubzangeres Tina Carlyle. Tina komt niet uit de computers van IL&M maar is net zo indrukwekkend als de titelheld van de film. Ze wordt gespeeld door Cameron Diaz. Ik ben dol op Diaz. De capriolen van Carrey bevallen mij wonderwel ook goed. Wat me minder aanstaat is het vreselijk voor de hand liggende moralisme, maar dat is natuurlijk onvermijdelijk in een film over een man die pas echt voor zichzelf durft op te komen wanneer hij een masker opzet.

In Amerika is THE MASK een succes. Dat is regisseur Charles (voorheen Chuck) Russell van harte gegund, na het artistieke succes van ELM STREET 3 en THE BLOB. De winst belandt echter bij produktiemaatschappij New Line en kan dus worden omgezet in een eindeloze reeks slappe HELLRAISER- en ELM STREET-sequels. Daar zit ik niet meer op te wachten.

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #15, oktober 1994.

© Bart van der Put
1 oktober 1994
 • Titel
  The Mask
 • Lengte
  101 minuten
 • Regie
  Chuck Russell
 • Scenario
  Michael Fallon, Mark Verheiden, Mike Werb
 • Cast
  Jim Carrey, Cameron Diaz, Peter Riegert
 • Taal
  English, Swedish
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.