RECENSIE
VHS

Lurking Fear(1994)

In de trailer heette het nog H.P. LOVECRAFT’S THE LURKING FEAR, op de inlay verviel het lidwoord en de openingstitel luidt slechts LURKING FEAR. Hoe het ook zij, we bevinden ons weer eens in de wereld van pulp-schrijver H.P. Lovecraft, zoals geinterpreteerd door de voor Charles Band’s Full Moon studio werkzame scenarioschrijver en regisseur C. Courtney Joyner.

Het begrip ‘gebaseerd op Lovecraft’ dient als vanouds met een kolossale korrel zout genomen te worden: het werk van de grondlegger van de twintigste-eeuwse horrorliteratuur wordt zelden serieus verfilmd. Zijn oorspronkelijke gegeven, een dorp dat al twintig jaar lijdt onder de terreur van ondergrondse kannibalen, wordt hier vermengd met een erg platvloers en voorspelbaar misdaadverhaaltje. Een zojuist vrijgekomen crimineel gaat op zoek naar een met geld volgenaaid lijk op een kerkhof in het dorp, daarbij op de voet gevolgd door twee zware jongens en een blonde vamp. De buitenstaanders arriveren in het geplaagde dorp op het moment dat een paramilitaire bimbo en een drankzuchtige huisarts het ondergrondse geteisem voorgoed willen opruimen. Het hele stel belandt kibbelend in een oude kerk, want dat is nu eenmaal een vereiste bij dit soort films.

Waar John Carpenter’s PRINCE OF DARKNESS en Ernest Dickerson’s DEMON KNIGHT de vaart er flink inhielden door middel van geanimeerd ensemble-spel en een stevige dosis effecten, weet LURKING FEAR geen moment te overtuigen. Ashley Rae Lauren speelde ooit als Ashley Laurence in de eerste twee HELLRAISER-films; een nieuwe naam en spannend T-shirt kunnen echter niet verhullen dat ze niet echt in de wieg is gelegd voor een rol als wapenbimbo. De aanwezigheid van bebaarde dronken dokter Jeffrey Combs herinnert ons aan Charles Band’s betere Lovecraft-verfilmingen RE-ANIMATOR en FROM BEYOND; het afglijden van beide heren naar dit soort ongeinspireerde no-budget nonsens is daarom des te pijnlijker. Helemaal onvergeeflijk is het totale gebrek aan spanning, maar dat is natuurlijk onvermijdelijk wanneer de dreiging van een vadsige acteur met een rubberen masker en dito handschoenen moet komen. LURKING FEAR? Ik lurk liever aan bier.

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #19, juni/juli 1995.

© Bart van der Put
1 juni 1995
 • Titel
  Lurking Fear
 • Lengte
  76 minuten
 • Regie
  C. Courtney Joyner
 • Scenario
  H.P. Lovecraft, C. Courtney Joyner
 • Cast
  Jon Finch, Blake Adams, Ashley Laurence
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.