RECENSIE
Bioscoop

Kick-Ass 2(2013)

Yep, het is weer tijd voor van de pot gerukte actie, extreem geweld, snedige grappen en een flinke scheut tienerhormonen. Game on, cocksuckers!

Jim Carrey, die in KICK-ASS 2 de rol speelt van Colonel Stars and Stripes, aanvoerder van een stel verklede burgers op jacht naar criminelen, stelde ná de opnames dat hij zich niet meer kon vinden in het geweld in deze actiekomedie. Opmerkelijk, want de komiek zal toch de eerste film gezien hebben, de oorspronkelijke comics onder ogen hebben gehad en het script hebben gelezen van deze sequel. Bovendien heeft hij daarna braaf al z’n scènes opgenomen. Na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in Newtown liet hij op Twitter weten afstand te nemen van zijn aandeel in de film, hoewel op geen enkele manier bewezen is dat de film en de schietpartij met elkaar in verband staan.

Dat een KICK-ASS-medewerker het niet langer eens is met de formule, is – ná het vangen van zijn salaris – misschien een beetje vreemd. Dat de discussie nu weer oplaait, is dat niet. Ook KICK-ASS 2 zit weer bomvol geweld en er wordt daarbij geen enkel wapen geschuwd. En geen enkel vet aangedikt special-effect for that matter. Natuurlijk roept dat vragen op over de noodzakelijkheid ervan, maar gaat de film op metaniveau niet juíst over wat er allemaal verkeerd gaat in onze maatschappij?

Het verwarrende is natuurlijk dat de protagonisten, met namen als Ass Kicker, Mr. Radical en Dr. Gravity, geen bovennatuurlijke krachten of speciale wapens bezitten, zoals klassieke comicbookhelden. Ze zijn dus minder gemakkelijk af te serveren als stripfiguren. Deze mensen zijn ‘echt’ (en kunnen op één of andere magische manier allemaal met de naaimachine overweg). Aan de andere kant: ook deze personages komen uit een comic en de bloeddoorlopen, expliciete gevechten worden toch steeds met een flinke knipoog geserveerd.

Terwijl Dave (Aaron Taylor-Johnson) na KICK-ASS zijn gewone middelbare schoolleven weer heeft opgepakt en zijn Kick-Ass-pakje achter in de kast stof ligt te vangen, is Mindy als Hit-Girl (Chloë Grace Moretz) nog verdomd actief. Ze slaat elke schooldag over om in de stad te werken aan haar vechttechnieken en die tegen criminelen in de praktijk te brengen. Dat is ze aan haar overleden vader Big Daddy verplicht, zo denkt ze. Ze is niet de enige burgerheld die de straten afschuimt op zoek naar kleine en grote criminelen. Talloze burgers lopen met frustraties en trauma’s rond, die ze op deze wijze proberen te verwerken. Door boeven in de kraag te vatten, helpen ze niet alleen zichzelf, maar ook de politie. Maar wanneer Hit-Girl gesnapt wordt en door haar voogd, detective Marcus Williams, met een effectieve preek op haar plaats wordt gezet, besluit ze alles om te gooien. Ze wordt een normaal pubermeisje dat meedingt naar de gebruikelijke populariteitspunten, giechelend loert naar de jocks en met vriendinnetjes de laatste fashion tips deelt. Dat is althans het plan. Want een ‘geslaagde’ tiener zijn, dat is nog niet zo makkelijk.

Dave heeft ondertussen juist besloten zich weer in het strijdgewoel te werpen. Hij sluit zich aan bij de burgerheldengroep van Colonel Stars and Stripes. Dat deze groep versterking krijgt is maar goed ook, want ook Red Mist, ofwel Chris D’Amico (Christopher Mintz-Plasse) heeft zijn slechterikenkunstjes weer van stal gehaald. Dit keer verschijnt het verwende rijkeluiskind als… wait for it… The Motherfucker! En hij is vast van plan om Kick-Ass en vrienden voor eens en voor altijd te elimineren. En omdat The Motherfucker een heel leger aan snode, verklede slechteriken heeft ‘gekocht’, heeft Kick-Ass wel degelijk Hit-Girl weer nodig aan zijn zijde.

Wat KICK-ASS 2 zonder meer geslaagd maakt, is de typische humor. The Motherfucker is een verwend papkind dat furore maakt met de SM-kleding van zijn moeder. Diezelfde legt moeder roemloos het loodje in een zonnebank. De populaire meidenscene blijkt vele malen venijniger dan de gemiddelde criminele bende, en Jim Carrey’s personage heeft zijn herdershond getraind om op de edele delen van zijn vijanden te jagen: ‘Yeah! There’s a dog on your balls!’

Waar de ene kijker zich walgend af zal wenden, zal de ander het geweld met een korrel zout nemen. Wie de film ziet als simpel popcornvermaak zal, met andere woorden, net zo fijn slapen als elke andere nacht. Wie gevoelig is voor kwesties als wapenbezit en het ‘recht’ om je daarmee te verdedigen (of in dit geval zelfs op zoek te gaan naar de confrontatie), zal nog lang met deze actiekomedie in zijn maag zitten. De film zal in ieder geval interessante discussies uitlokken in de kroeg.

Di: Universal. (Release NL 22 augustus 2013). Copyright Maricke Nieuwdorp. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 22 augustus 2013.

© Kick-Ass 2
22 augustus 2013
 • Titel
  Kick-Ass 2
 • Lengte
  103 minuten
 • Regie
  Jeff Wadlow
 • Scenario
  Jeff Wadlow, Mark Millar, John Romita Jr.
 • Cast
  Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom, United States, Japan
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.