RECENSIE

In the Name of the King 2: Two Worlds

Uwe Boll zet de acteur stevig aan het werk. Dolph Lundgren moet in IN THE NAME OF THE KING 2: TWO WORLDS afrekenen met The Holy Mother en haar kannibalenleger.

Zoals de titel al suggereert, is IN THE NAME OF THE KING 2: TWO WORLDS het vervolg op de gameverfilming IN THE NAME OF THE KING: A DUNGEON SIEGE TALE. Los van het genre, fantasy, heeft TWO WORLDS echter weinig gemeen met zijn voorganger. Waar die nog profiteerde van een aangenaam misplaatste cast, aangevoerd door Jason Statham, Ray Liotta en Burt Reynolds, moeten we het in dit vervolg stellen met de Zweedse mannetjesputter Dolph Lundgren. De regisseur van het eerste deel is wel opnieuw aangeschoven, maar dat is niet per se goed nieuws als je bedenkt dat dit niemand minder is dan Uwe Boll, de meest verguisde regisseur van de laatste tien jaar.

Lundgren speelt Granger, een ex-commando die tegenwoordig karateles geeft in Vancouver. Uitgerekend op zijn verjaardag wordt zijn woning overspoeld door heksen en huurmoordenaars uit de middeleeuwen. Granger weet het beoogde slachtoffer ternauwernood te redden, maar belandt via een portaal in zijn woonkamer in het verleden. Daar wordt hij door Koning Raven en zijn gevolg als held onthaald. Hij is immers de Chosen One, zoals beschreven in de profetieën. Hij moet alleen nog wel even zijn lot waarmaken.

IN THE NAME OF THE KING 2 laat zich het beste omschrijven als een goedkope versie van ARMY OF DARKNESS, maar zelfs de vergelijking is al te veel eer. Boll is immers geen Raimi en Lundgren is met zijn granieten gelaat al helemaal geen Campbell. Daarnaast zijn de actiescènes zeer schaars en tot overmaat van ramp gefilmd met een hoofdpijnverwekkende ‘shaky cam’. Toch zijn er genoeg goedmakertjes om IN THE NAME OF THE KING 2 naar een krappe voldoende te tillen. De kijker wordt een paar keer effectief op het verkeerde been gezet (vooral de openingsscène waarin een sprookjesbos zich blijkt te bevinden aan de rand van het moderne Vancouver is doeltreffend) en de CGI-draak die zijn opwachting maakt in de derde akte is verrassend overtuigend. En hoe kun je met goed fatsoen een onvoldoende uitdelen aan een fantasyfilm waarvan de finale bestaat uit twee heren die elkaar gewapend met zaklantaarns en koekenpannen te lijf gaan in een veel te krappe keuken?

Di: Splendid (release op dvd en blu-ray: 23 februari). Copyright Eric van der Woude. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 28 februari 2012.

© Eric van der Woude
27 februari 2012
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.