RECENSIE

Goblin(2010)

‘No child will be safe!’ zweert de heks wanneer bijgelovige dorpelingen haar misvormde baby op de brandstapel hebben gegooid. Om haar woorden kracht bij te zetten roept ze een kindermoordende goblin aan: ‘He keeps the babies souls in the spirit-world and feeds on them like a spider.’ Dat komt er van.

Dit gebeurde op Halloween-avond 1831, in het gehucht Hollowglen dat sindsdien jaarlijks op Allerheiligen door het monster wordt geterroriseerd. In bijna tweehonderd jaar is blijkbaar niemand op het idee gekomen om te verhuizen…

En dus rijdt vandaag Neil Perkins (Gil Bellows) met zijn tweede vrouw Kate (Camille Sullivan), dochter Nikki (Tracy Spiridakos), diens vriendin Cammy (Erin Boyes) én baby Nathan het dorp binnen. Neil ziet in het slaperige Hollowglen namelijk business oppurtunities. Zijn zakendeal staat om onduidelijke redenen gepland rond Halloween. In het plaatsje aangekomen komen Neil en de zijnen al snel met de legende in aanraking: een dronken local raaskalt zodra hij de baby ziet over een curse en de meiden krijgen van plaatselijke jongeren het spookverhaal te horen. En waarom zijn alle winkels dicht met Halloween? Het duurt niet lang voordat de Goblin zelf ook opduikt. Baby Nathan is zijn leven niet zeker…

Het Canadese GOBLIN is een televisiefilm gemaakt voor SyFy, een betaalkanaal dat zich specialiseert in sciencefiction, fantasy, horrorseries en low-budget films. Regisseur is Jefferey Scott Lando, op wiens CV titels als ALIEN INCURSION, THE BOOGEYMAN en HAUNTED HIGH SCHOOL prijken. Tel daarbij op een cast van b-acteurs (Tracy Spiridakos’ meest recente wapenfeit was de rol van ‘party girl #2’ in RISE OF THE PLANET OF THE APES) en de scepsis is gewekt.

We zijn amper tien minuten onderweg in GOBLIN of er hebben zich al een reeks clichés en knulligheden aangediend. Eén van de meisjes merkt dat ze geen mobiel bereik heeft. Iedereen loopt rond in zomerse kleding terwijl het Halloween, en dus herfst, zou moeten zijn. Wanneer de deputy een verlaten auto aantreft en ieder spoor van de inzittenden ontbreekt, is dat volgens hem ‘probably a prank’. De toon lijkt gezet.

Maar net wanneer je denkt, dat GOBLIN een verloren zaak is blijkt de film verrassingen in petto te hebben. De acteurs spelen bijna allemaal heel redelijk en de voorspelbaarheid van de plot valt mee: personages waarvan verwacht wordt dat ze overleven, leggen toch het loodje. En er is een vergezochte maar aardige plottwist tegen het einde. De Goblin zelf ziet er, wanneer we hem in volle glorie aanschouwen, dan weer uit als een matig geanimeerd computerspelletjesmonster: als hij geraakt wordt schieten er zelfs lichtflitsen uit! Zo sluiten we GOBLIN toch nog af in stijl.

Di: Dutch Filmworks (Release op dvd: 28 februari). Copyright Lieuwe van Albada. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 28 februari 2012.

© Lieuwe van Albada
28 februari 2012
 • Titel
  Goblin
 • Lengte
  92 minuten
 • Regie
  Jeffery Scott Lando
 • Scenario
  Raul Inglis
 • Cast
  Gil Bellows, Tracy Spiridakos, Camille Sullivan
 • Taal
  English
 • Land
  Canada
Meer FantasyMeer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.