RECENSIE
Bioscoop

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore(2022)

J.K. Rowling is ambitieuzer dan ooit in het derde deel van FANTASTIC BEASTS, haar in de jaren dertig gesitueerde HARRY POTTER-prequelreeks. Maar hoe groter haar ambities, hoe simpeler haar ideeën blijken. 

Zullen de anti-transgender-uitlatingen van Rowling invloed hebben op het succes van de FANTASTIC BEASTS-films? Waarschijnlijk niet. In onze online nerd-bubbel willen we nog weleens vergeten hoe weinig men búiten de bubbel meekrijgt van dit soort controverses. De meeste mensen hebben geen idee waar de afkorting TERF voor staat, laat staan dat Rowling aan die beschrijving voldoet. Voor het overgrote merendeel van de bioscoopbezoekers zal de vraag of je nog wel naar een film moet gaan die door haar is geschreven en geproduceerd, dan ook überhaupt niet spelen. Maar ook hen valt aan te raden deze fabeldieren links te laten liggen.

THE SECRETS OF DUMBLEDORE is iets beter dan de directe voorganger THE CRIMES OF GRINDELWALD, een overvolle film die meer leek te dienen om Rowlings toveruniversum uit te breiden dan om een verhaal te vertellen. Misschien is daarom Steve Kloves, tot nu toe alleen als producent bij de serie betrokken, erbij gehaald als co-scenarist. Voor de HARRY POTTER-reeks stroomlijnde hij Rowlings gedetailleerde verhalen tot filmbare scenario’s. Van SECRETS maakt hij een relatief gefocuste FANTASTIC BEASTS-film – niet dat dat veel zegt. De regie is weer in handen van David Yates, die vanaf de vijfde POTTER-film aan het roer staat van het RCU (Rowling Cinematic Universe), met wisselvallig resultaat. CRIMES was een ronduit lelijke, grauwe film; SECRETS heeft gelukkig weer wat van de visuele flair en warmte die Yates op zijn best aan de toverwereld meegeeft.

Een aardige actiescène aan het begin geeft hoop. Fabeldierenverzamelaar en onderzoeker Newt Scamander (Eddie Redmayne, die het personage nog altijd speelt als een verzameling maniertjes) is getuige van de geboorte van een uiterst zeldzaam wezen, een soort schattig schubbig hertje dat – zo ontdekken we later – aanvoelt of mensen écht goed zijn of niet. Alleen voor mensen met een zuiver hart maakt het beestje een buiging. De handlangers van de kwaadaardige tovenaar Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) willen het dier hebben, dus Newt moet ermee op de vlucht, wat tot een van de betere achtervolgingen uit de reeks leidt.

De film zakt echter in zodra de plot verder uitgebouwd wordt. Grindelwald blijkt een ex van Albus Dumbledore (Jude Law), de tovenaar die over een paar decennia les zal geven aan Harry Potter. Al jaren beweert Rowling dat Dumbledore homo is, nu maakt ze dat gegeven eindelijk deel van de canon. Maar een nieuwe romance is de magiër niet gegund. De aandacht ligt bij de gestorven liefde. Grindelwald stelt zich verkiesbaar als leider van de wereld der magie, en daar moet een toverstokje voor gestoken worden, want hij heeft gevaarlijke ideeën over raszuiverheid; in de jaren dertig komt ook in Rowlings magische wereld het fascisme op.

Dumbledore, Newt en een aantal andere personages, zowel nieuwe als bekende, maar geen interessante, vormen een team om Grindelwald te stoppen. Hun onderlinge relaties moeten voor drama zorgen, maar al hun plotlijntjes krijgen te weinig aandacht om te boeien.

Ernstiger is de manier waarop Rowling omgaat met de zware thema’s. Van al haar verhalen is SECRETS de meest expliciet politieke. Het zal geen toeval zijn dat ze juist in deze tijd iets wil zeggen over fascisme. Maar wat? Grindelwald gelooft, zoals alle fascisten, dat hij beter is dan andere mensen. Niet per se sterker of slimmer, maar beter. Het leven meer waard. Juist dat die superioriteit niet te meten is, geeft de ideologie zijn kracht. En wat zet Rowling tegenover de fascist, met zijn onzinnige geloof in objectieve, maar ondefinieerbare superioriteit, en zijn malle verhalen over zuiverheid? Dat diertje dat Newt bij zich heeft. Dat wezen dat instinctief aanvoelt of iemand goed is, dat alleen buigt voor mensen met een zuiver hart. Mensen die objectief, maar ondefinieerbaar superieur zijn. Dát is de oplossing voor fascisme? Een gevaarlijk simplistisch idee.

Distributie: Warner Bros. Release: 6 april 2022. Copyright: Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 6 april 2022.

5 april 2022
 • Titel
  Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
 • Lengte
  142 minuten
 • Regie
  David Yates
 • Scenario
  J.K. Rowling, Steve Kloves
 • Cast
  Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller
 • Taal
  English, German, Latin
 • Land
  United Kingdom, United States
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.