RECENSIE

Extraterrestre(2011)

DVD/BLU-RAY| Ben je net aan het bijkomen van een onenightstand met een Spaanse schone, blijkt opeens dat er een gigantische vliegende schotel boven Madrid zweeft. En dat is nog maar het minste probleem voor Julio in EXTRATERRESTRE.

Julio (Julián Villagrán) is beland in het appartement van de knappe Julia (Michelle Jenner) en zij lijkt niet alleen zenuwachtig te zijn over het grote ruimteschip. Ongeduldig wacht ze tot Julio vertrekt. Helaas komt eerst nog de arrogante bemoeial van een buurman langs, die bovendien een oogje heeft op Julia. Is alles wel oké? Wanneer Julia’s vriend Carlos (Raúl Cimas) ook nog eens thuis komt is de verwarring compleet. Julio en Julia moeten alles op alles zetten om te verbergen dat zij met elkaar naar bed zijn geweest. En ondertussen is Madrid grotendeels geëvacueerd en weet niemand wat er te gebeuren staat.

EXTRATERRESTRE is een typische comedy of errors. Buurman Javier wordt komisch irritant gespeeld door Carlos Areces, onder meer bekend van zijn hoofdrol in BALADA TRISTE DE TROMPETA (Álex de la Iglesia, 2010). Is die rare buur misschien een alien of gehersenspoeld door onzichtbare stralen? Of is hij gewoon een lul? Het blijven speculaties die al snel leiden tot absurde misverstanden terwijl Julio en Julia ondertussen échte gevoelens voor elkaar beginnen te krijgen. Veel grappige momenten, zoals in de scène waarin het gezelschap besluit maar wat flessen wijn open te trekken en te gaan eten om de tijd te doden. Een erg Spaanse reactie op een mogelijke buitenaardse invasie. De film bevat ook leuke running gags. Een pot ingemaakte perziken duikt steeds op als MacGuffin en Julia vergeet elke keer dat haar scharrel Julio heet (´Hé, dat is ook toevallig?!´).

Met zijn mengeling van liefdesverhaal en onverklaarbare buitenaardse invasie. doet EXTRATERRESTRE wat denken aan de aanpak van CLOVERFIELD (Matt Reeves, 2008) en, vooral, MONSTERS (Gareth Edwards, 2010). EXTRATERRESTRE is echter kleinschaliger en minder geïnteresseerd in het uitwerken van het sciencefiction element of special effects. Waarschijnlijk liet het budget dat ook niet toe. Binnen die beperkingen weet regisseur Nacho Vigalondo te verrassen met leuke plot twists en een goede cast. De film is door zijn komische premisse wel minder spannend dan Vigalondo’s ingenieuze TIMECRIMES uit 2007. Voor echte sciencefictionliefhebbers zal EXTRATERRESTRE ook wat onbevredigend zijn omdat er vooral een aparte romantische komedie overblijft met een onuitgewerkt bovenaards randje.

Di: Imagine. Op dvd en blu-ray vanaf 5 maart 2014. Copyright George Vermij. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd  10 maart 2014.

© George Vermij
10 maart 2014
 • Titel
  Extraterrestrial
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  Nacho Vigalondo
 • Scenario
  Nacho Vigalondo
 • Cast
  Julián Villagrán, Michelle Jenner, Raúl Cimas
 • Taal
  Spanish
 • Land
  Spain
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.