RECENSIE
DVD

Dragon Tiger Gate(2009)

De positie van Hongkong als hoofdstad van de martial arts-cinema is de laatste jaren flink onder druk komen te staan. Niet alleen liep de filmproductie er fors terug, ook het Chinese vasteland en nieuwe centra als Thailand en Zuid-Korea bedreigden Hongkongs lang onaantastbare status. DRAGON TIGER GATE / LUNG FU MOON moest de film worden die laat zien dat Hongkong nog steeds meetelt op het gebied van de vechtsportfilm.

Het is een bewerking van een al decennia lang populaire manga over twee broers, Dragon en Tiger, die samen opgroeiden aan de legendarische Dragon Tiger-academie. Eenmaal volwassen belandt Dragon (Yen) bij een triade, terwijl Tiger (Tse) de martial arts-academie van zijn vader trouw blijft. Als Tiger de hand weet te leggen op een zeldzaam amulet van de gangsterbaas die Dragon in dienst heeft, staan de mannen na jaren weer tegenover elkaar. Uiteindelijk zullen de twee samen met de ongeremde Turbo (Yue) de handen ineen slaan om de mythische heerser van de triade op de knieën te krijgen, de gemaskerde Shibumi (Koo).

DRAGON TIGER GATE werd geregisseerd door Wilson Yip, die Yen eerder aan het werk zette in de rauwe politiefilm SPL. DRAGON lijkt in niets op Yips vorige. Het is een merkwaardige combinatie van zuiver fantastische elementen en beelden uit het Hongkong van vandaag de dag. Zo zou de Dragon Tiger-school nog wel kunnen bestaan, maar is het hoofdkwartier van Shibumi zo weggelopen uit een superheldenfilm. Het duurt even voordat je als kijker gewend bent aan die stilistische sprongen, maar dan kan de pret ook echt beginnen.

DTG is duidelijk Donnie Yens kindje. Hij speelt niet alleen de hoofdrol, hij was ook co-producent en vechtchoreograaf. In die hoedanigheid trainde hij zijn tegenspelers Tse en Yue, van nature geen vechtsporters. Het lijkt erop dat Yen hier zijn eigen KUNG FU HUSTLE heeft willen maken. Niets is aan het toeval overgelaten. De verschillende set pieces tonen verbluffende staaltjes martial arts, en ogen ook nog eens spectaculair. Zo wordt een massagevecht in een restaurant visueel een stuk interessanter doordat het voornamelijk vanuit vogelperspectief is gefilmd. In de verschillende achter-de-schermenreportages valt goed te zien hoeveel werk er in de productie gestoken is. Setbouw, training, kostuums: dit is een eersteklas productie. Jammer voor de kijker is wel dat ze al dit materiaal niet bij elkaar in één goede documentaire hebben gestoken. Puntje van kritiek bij een dvd die elke martial arts-liefhebber gewoon in huis moet hebben.

Extra’s **

Copyright Mark van den Tempel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #75, najaar 2007.

© Dragon Tiger Gate
1 september 2007
 • Titel
  Dragon Hunter
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  Stephen Shimek
 • Scenario
  Stephen Shimek
 • Cast
  Erik Denton, Maclain Nelson, Slate Holmgren
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.