RECENSIE

Crank(2006)

Huurmoordenaar Chev Chelios heeft een slechte dag. A really fucking bad day. Hij komt bij in de woonkamer. Duizelig. Zwak. Iemand heeft hem neergeslagen. Naast de televisie ligt een dvd. ‘Fuck You’ staat erop gestift. Op het schijfje een boodschap van onderkruipsel Verona: ‘Guess what? I just fucking killed you!’ Een dodelijk gif in zijn aderen – de ‘Beijing cocktail’ – doet binnen een uur z’n werk en zal Chevs hart tot stilstand brengen. Fuck!

Zolang de adrenaline stroomt, blijft Chevs hart nog kloppen. Rust is dodelijk. Zachte muziek, files en saaie gesprekken zijn z’n vijanden. Actie, spanning en opwinding betekenen leven. En tijdwinst. Tijd voor Chev om wraak te nemen op Verona en diens opdrachtgevers.

Het gegeven maakt CRANK tot een heerlijk vuige variant op SPEED. DIE HARD with a hard-on. Want zijn overlevingsinstinct drijft Chev tot creatieve methodes om de bloeddruk op te voeren. Wegmisbruik. Coke. Een vechtpartij uitlokken met boze negers. Headbangen in een taxi. Stunts op een motorfiets. Wafelijzers. En natuurlijk openbare seks tussen het winkelend publiek in Chinatown. ‘I’m alive!’ schreeuwt Chev euforisch vanachter z’n vriendin. Maar hoe lang nog? De klok tikt, maar houdt z’n rikketik het nog vol?

Chevs hyperactieve zoektocht naar wraak is, in handen van regisseurs Mark Neveldine en Brian Taylor, één brok niet-aflatende actie geworden. De plot levert een excuus voor iedere denkbare stunt en politiek incorrecte grap. Over bruut geweld wordt niet lullig gedaan. De scheldpartijen zijn vermakelijk en komen tot ons in een sneltreinmontage die pas tot rust komt wanneer Chevs vriendin vraagt hem het klokje van de magnetron goed in te stellen en zijn hart vertraagt, langzamer gaat kloppen, bijna stilstaat…. Thank fuck dus, dat acteur Jason Statham, als Chev, de opgefoktheid zelve is! Die rood aangelopen bullebak in zijn trainingspak heeft ontiegelijk de smoor in, maakt zonder veel ceremonie zijn vijanden koud, en – ja – doet ons hartje sneller kloppen.

Di: Paradiso (BE: 14 maart / NL: 6 september) Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 28 augustus 2007.

28 augustus 2007
 • Titel
  Crank
 • Lengte
  88 minuten
 • Regie
  Mark Neveldine, Brian Taylor
 • Scenario
  Mark Neveldine, Brian Taylor
 • Cast
  Jason Statham, Amy Smart, Carlos Sanz
 • Taal
  English, Spanish, Korean
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.