RECENSIE

Dead Cert(2010)

Gangsters, illegale bokswedstrijden, de Londense onderwereld en een lading vampiers. Klinkt goed? Klinkt goed. Helaas laat de uitwerking in DEAD CERT nogal wat te wensen over.

Ex-gangster en bokser Freddie Frankham (Craig Fairbrass) heeft de illegaliteit vaarwel gezegd en runt een nachtclub. Een groep Roemeense onderwereldtypes aast op zijn club, maar Freddie piekert er niet over te verkopen. Dan wordt hem een voorstel gedaan – zijn zwager, een bare knuckle fighter, in gevecht tegen een Roemeense reus. Inzet: de club. Als hij wint krijgt Freddie genoeg geld om zijn schulden af te betalen. De uitslag laat zich raden, en dan blijkt waarom de club zo belangrijk is voor de Roemeense gangsters. Hij is namelijk gebouwd op voor vampiers heilige grond…

Er is een aardig blik Britse namen opengetrokken voor DEAD CERT. Een groot deel van de cast, evenals coproducent Martin Kemp die naast acteur vooral bekend is als lid van de eighties-band Spandau Ballet, speelde eerder in de soap Eastenders. Verder doen Jason Flemyng en Dexter Fletcher (beiden uit LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS en SNATCH) en Steven Berkoff (A CLOCKWORK ORANGE, RAMBO: FIRST BLOOD PART II) mee. Aan het eind duikt ook Danny Dyer, de bad boy van de Britse cinema, nog even op. Hoofdrolspeler Craig Fairbrass gold in Engeland ooit als grote belofte voor de toekomst. Dankzij zijn rol in CLIFFHANGER met Sylvester Stallone, en zijn hunk status in alweer datzelfde Eastenders gingen er zelfs geruchten dat hij in de running was voor de rol van James Bond.

Die belofte is helaas nooit uitgekomen en de kans dat DEAD CERT daar verandering in brengt is klein. Fairbrass moet het doen met twee gezichtsuitdrukkingen – nors en verward – en als hij niet schreeuwt, dan mompelt hij. Geluid is sowieso een probleem in deze film. In de club is het achtergrondgeluid vaak zo hard dat de dialogen moeilijk te verstaan zijn, zelfs als je geen moeite hebt met het overdreven cockney. En zou dat in de gemiddelde vampierfilm nog geen onoverkomelijk probleem hoeven zijn, in DEAD CERT wordt gepraat en gepraat en gepraat. ‘Tell me everything’, zegt Freddie tegen Steven Berkoff, die de alwetende Van Helsing-achtige rol speelt. ‘There is no time, I’ll give you the short version’, antwoordt Berkoff – waarna er weer tien minuten gepraat wordt!

Met dialogen van het niveau: ‘If you don’t do something about this, you’re not the man that I know you are!’, is er al snel weinig meer te redden aan DEAD CERT. De vechtscènes zijn zo gechoreografeerd dat je af en toe letterlijk iemand ziet staan wachten tot hij een klap krijgt. Verder lijkt ook niemand er erg van op te kijken als de vijanden vampiers blijken te zijn. Een kleine brainstormsessie over ‘vampierregels’ en verder knokken. Sterker, de mannen lijken meer moeite te hebben met de Roemenen dan met vampiers!

Jammer, ondergetekende fan van Londense gangsters in strakke pakken, Engelse acteurs en vampiers, verwachtte er meer van. Zelfs als je de film helemaal uitzit, is de beloning een totaal onbegrijpelijk einde. Een kwestie van geld op, camera uit…?

 Di: Three Lines Pictures (Release op dvd:  19 januari 2012 ). Copyright Marjan Westbroek. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 januari 2012.

© Marjan Westbroek
5 januari 2012
 • Titel
  Dead Cert
 • Lengte
  92 minuten
 • Regie
  Steven Lawson
 • Scenario
  Ben Shillito, Steven Lawson, Nick Onsloe
 • Cast
  Craig Fairbrass, Dexter Fletcher, Lisa McAllister
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.