Request failed. HTTP CODE: 0
RECENSIE

Coffin(2011)

De titel en de poster doen vermoeden dat het hier om een rip-off gaat van BURIED. Dat klopt slechts ten dele. Naast een beetje uit BURIED en een beetje uit SAW, hebben de makers van COFFIN ook een beetje van zichzelf toegevoegd. Helaas leveren al die beetjes bij elkaar slechts een zeer middelmatige thriller op.

COFFIN opent, net als BURIED, in het donker. We horen alleen het geluid van gestommel en paniekerig gepraat en gehijg. Al snel wordt duidelijk dat hier twee mensen, Sean (Kevin Sorbo) en Rona (Sunny Doench), in een kist liggen. Ze vinden zaklampen, een mobiele telefoon en een briefje met uitleg: er is nog voor ongeveer 75 minuten zuurstof en alleen Jack Samms (Patrick Barnitt) kan ze redden. Wanneer Jack thuiskomt treft hij de gemaskerde psychopaat Trick (Johhny Alonso) aan die Rona en Sean in de kist heeft gestopt. Rona is Jacks vrouw en Sean is haar minnaar. Trick legt uit dat Jack zijn overspelige vrouw kan redden als hij precies doet wat hem opdragen wordt. “Waarom?”, vraagt Jack. “Waarom niet”, antwoordt Trick. Ondertussen ontdekken rechercheurs Epperson en Scott, gespeeld door regisseurs Kipp Tribble en Derik Wing zelf, dat Sean vermist wordt en gaan op onderzoek uit.

De grote lijn van dit verhaal is op zich best aardig en bevat zelfs een aantal originele wendingen. Het lukt Sean en Rona bijvoorbeeld om een gat in de kist te maken en dan blijkt dat ze niet erg diep onder de grond liggen; ze hebben weer zuurstof! Maar net als ze denken dat ze buiten levensgevaar zijn, dient zich door het gat het volgende dodelijke probleem aan…

Aardig, maar helaas is de uitvoering soms regelrecht amateuristisch. Onbelangrijke scènes, zoals de ondervraging van de huurbaas van Sean, duren veel te lang waardoor de film gaat slepen. Trick kondigt in het begin wel heel dreigend aan Jack alles moet doen wat hem wordt opdragen, maar algauw blijkt dat het enige dat Trick wil geld is. Met uitzondering van Bruce Davison (X-MEN), acteert iedereen zwak. Het gevolg is dat het je eigenlijk niet zo veel kan schelen of het Jack en het speurdersduo zal lukken Rona en Sean levend uit de doos te krijgen. De flashback die je na een uur voorgeschoteld krijgt, is zo onsubtiel dat je de belangrijkste twist eigenlijk al weet voordat dat deze officieel onthuld wordt.

Wat ook niet helpt zijn een aantal ‘artistieke’ regiekeuzes. Bijvoorbeeld het shot waarin Jack en zijn vriend aan een bureau zitten en de focus op de oninteressante achterkant van de computermonitor ligt terwijl de twee pratende mannen onscherp blijven. Of de scène in een bar waarin Jack ten dans gevraagd wordt door twee dronken dames. Nadat Trick Jack min of meer gedwongen heeft de uitnodiging te accepteren, staat het trio een beetje a-ritmisch heen en weer te wiegen terwijl er geen muziek te horen is.

De slordige finale waarin een koffer met geld op onverklaarbare wijze opeens van eigenaar verwisseld, is de genadeklap. Diep begraven deze film, en lekker laten liggen.

Di: Paradiso Films (release op dvd en vod: 21 maart 2012). Copyright Erik van ’t Holt. Overname uitsluitend na goedkeuring van rechthebbend. Online gepubliceerd op 24 maart 2012.

23 maart 2012
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.