RECENSIE

Buried(2010)

Soms is de telefoon niet je beste vriend. Colin Farrell ondervond het in PHONE BOOTH, waarin hij bijna een hele film lang in een telefooncel verbleef, ondertussen bellend met de psychopaat die hem onder schot hield. Ryan Reynolds heeft het in BURIED nog zwaarder. Probeer maar eens relaxed te telefoneren vanuit een doodskist, terwijl de zuurstof gaandeweg opraakt.

Het beeld blijft tergend lang zwart en stil. Dan geluid: gestommel, gekreun. Een aansteker vlamt aan en we zien een man in een kist liggen, begraven onder de grond. Eén voordeeltje: zijn verblijf gunt hem net iets meer bewegingsvrijheid dan de doorsnee doodskist.

Maar toch. Veel erger kan een nachtmerrie niet worden. Voor de man in de kist, Paul (Reynolds), is hij echter werkelijkheid. Paul werkte voor een transportbedrijf in Irak, zo leren we uit een van de vele frustrerende telefoongesprekken die hij de komende anderhalf uur zal voeren. Zijn konvooi liep in een hinderlaag en nu wordt hij gegijzeld door een stel terroristen dat in ruil voor zijn vrijlating een paar miljoen dollar eist. Een bedrag dat Paul vanuit zijn benarde positie zelf bij elkaar moet zien te praten.

Ondertussen raakt de zuurstof in zijn kist op, net als de aanstekerbenzine, en stuit hij bij alle officiële instanties die hij belt op een muur van bureaucratie. BURIED is een film van deze tijd, misschien zelfs wel een metafoor voor de moderne mens die alle communicatiemiddelen tot zijn beschikking heeft, maar als puntje bij paaltje komt zo verdomd alleen blijkt te zijn. Paul heeft in zijn kist altijd bereik en de batterij van zijn mobiel loopt slechts langzaam leeg. Toch ontpopt het apparaat zich als de ergste kwelgeest die een mens zich kan indenken.

Terwijl we steeds harder beginnen te twijfelen aan een spoedige redding, smokkelt de Spaanse regisseur Rodrigo Cortés ook nog wat kritiek de film binnen over de machteloosheid van grootmacht VS op vreemde bodem. Het maakt de film tot net iets meer dan een claustrofobisch horrordrama en de situatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt tot meer dan een slimme gimmick. En het zorgt er ook voor dat we bereid zijn de volle speelduur naar één acteur te kijken, die ook nog eens liggend zijn werk moet doen. Petje af voor Reynolds die wanhoop en strijdlust tot één geheel weet te smeden.

* SPOILERS * Natuurlijk wordt er wel eens gesmokkeld. Een vreemde beweging in een broekspijp, en ineens heeft Paul gezelschap van een vervaarlijk sissende slang. Leuk voor de afwisseling, niet erg geloofwaardig. Hier zie je het script heel even door het beeld heen schemeren. Maar daar blijft het bij. BURIED is niet alleen razend spannend en benauwend, het is een dapper hoogstandje van minimal movie making, dat er niet voor terugschrikt te eindigen zoals het begonnen is. In het pikkedonker.

Di: E1 (BE: 3 november / NL: 25 november)

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 24 november 2010.

© Phil van Tongeren
24 november 2010
 • Titel
  Buried
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  Rodrigo Cortés
 • Scenario
  Chris Sparling
 • Cast
  Ryan Reynolds, José Luis García-Pérez, Robert Paterson
 • Taal
  English, Arabic
 • Land
  Spain, United Kingdom, France, United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.