RECENSIE
VHS

Bloodstone: Subspecies II(1993)

De Roemeense vampier Radu (Hove), vernietigd aan het slot van SUBSPECIES (Ted Nicolau, 1990), komt weer tot leven en begeert nog steeds het maagdelijke bloed van de Amerikaanse archeologiestudente Michelle Morgan (Denise Duff) die met een zeldzame bloedsteen – Radu’s levensvoorwaarde – naar Boekarest is gevlucht.

Met hulp van haar inderhaast opgetrommelde zuster Becky (Shatner) en de plaatselijke archeoloog Prof. Nicolai Popescu stelt Michelle zich te weer tegen de vreselijke Radu en diens moeder, de afzichtelijke heks Circe.

Voor BLOODSTONE moet de vlag uit: het is de eerste Full Moon-productie die een Amerikaans theaterroulement heeft gekend. Paramount Pictures kocht met dat doel de film en kortte het werkje met tien minuten in van 93 naar 83 minuten om een dreigend NC17 (voorheen X)-certificaat te omzeilen. Dat deze sequel zulk een eer te beurt valt en niet de oorspronkelijke SUBSPECIES, komt misschien omdat de plot van BLOODSTONE zijn karakters een zekere tragiek meegeeft, die in deel 1 ontbrak. Een ander pluspunt is Vlad Paunescu’s fotografie die sommige scènes van een doemgeladen, vaaglijk aan de films van Friedrich Murnau (NOSFERATU) herinnerende grandeur voorziet. Ook Anders Hove als Radu de Vampier komt in dit vervolg steeds beter op dreef (en is inmiddels aangezocht voor deel 3: BLOODLUST). Het aantrekken van de Jiddische toneelacteur en -regisseur Michael Denish (hier in zijn filmdebuut als Prof. Popescu) komt de film opvallend ten goede, want het merendeel der Full Moon-producties lijdt terminaal aan het ontbreken van bezienswaardige acteerprestaties.

Nicolau vond aantrekkelijke locaties in Hunedoara, Brasov en Sinaia – drie dorpen in de Transsylvanische Alpen. Al met al een redelijke horrorfilm; voorkennis van SUBSPECIES is niet echt nodig.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #13, juni 1994.

© Erique J. Rebel
1 juni 1994
 • Titel
  Bloodstone: Subspecies II
 • Lengte
  107 minuten
 • Regie
  Ted Nicolaou
 • Scenario
  Charles Band (based on an original idea by), Ted Nicolaou
 • Cast
  Anders Hove, Denice Duff, Kevin Spirtas, Melanie Shatner
 • Taal
  English
 • Land
  Romania, USA
 • Trailer
Meer FantasyMeer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.