RECENSIE
LASERDISC

A Better Tomorrow(1986)

Valsemunter Ho (Ti) wil met zijn misdaden stoppen om de politiecarrière van zijn jongere broer Kit (Cheung) niet in gevaar te brengen, maar bij een allerlaatste klus slaat het noodlot toe.

Ho wordt gearresteerd en draait de bak in, terwijl rivaliserende gangsters hem verdenken van verraad en daarom zijn vader vermoorden. Als Ho drie jaar later vrijkomt, is er veel veranderd. Zijn broer verwijt hem de dood van hun vader en wil niets meer met hem te maken hebben en van zijn vroegere compagnons heeft Shing (Lee) zich opgewerkt tot nietsontziend mafiabaas, terwijl de ooit zo flamboyante Mark (Chow), kreupel geschoten tijdens een heldhaftige wraakactie voor zijn vriend, volkomen aan lager wal is geraakt. Ho raakt in een onontwarbaar net van belangen en gevoelens verstrikt: zijn ambitieuze broer, de meelijwekkende Mark en de meedogenloze Ching sleuren hem mee in hun ondergang.

A BETTER TOMORROW betekende een keerpunt in de carrières van Woo en Chow Yun-Fat, die sindsdien een enorme vlucht namen. Maar bovendien markeert de film, wat ons Westerse genreliefhebbers betreft, de intrede van Hongkong in het zichtveld: heroic bloodshed, het genre van noodlot en eer, werd met deze film geboren en eenmaal over de grens ontdekten we nog zoveel meer moois.

Alhoewel niet te vergelijken met de peperdure Criterion-uitgaven van THE KILLER en HARD-BOILED, is de laserdisc van redelijke kwaliteit, letterboxed en aangevuld met een aardig boekje met wetenswaardigheden over cast en crew. Het supplement, pontificaal vermeld op de hoes van deze ‘Collectors Edition’, is echter karig op het lachwekkende af. De trailer en enkele vragen aan Woo en Chow, door fans gesteld tijdens hun bezoek aan Engeland in 1993, waren onaangekondigd een charmante verrassing geweest. Nu houdt de koper, hoe blij ook met zijn Hong Kong-klassieker, toch het gevoel over dat hij getild is. Hoogtepunt van de luttele extra minuten is Chow Yun-Fats uitleg hoe hij in de film een ware bloedfontein uit zijn neus deed spuiten.

Copyright Bart Oosterhoorn. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #18, april 1995.

© Bart Oosterhoorn
1 april 1995
 • Titel
  A Better Tomorrow
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  John Woo
 • Scenario
  Hing-Ka Chan, Suk-Wah Leung, John Woo
 • Cast
  Lung Ti, Leslie Cheung, Chow Yun-Fat
 • Taal
  Cantonese, Mandarin, English
 • Land
  Hong Kong, United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.