RECENSIE
VHS

Escape From Absolom(1994)

In het jaar 2022 is het merendeel der penitentiaire inrichtingen geprivatiseerd. Alleen hopeloze recidivisten belanden op Absolom, een geheel satelliet-gecontroleerd eiland, waar veroordeelden leven als in het Stenen Tijdperk.

Zij kunnen kiezen tussen een bestaan onder de Outsiders, een wilde bende o.l.v. Walter Marek (Wilson), die het recht van de sterkste predikt, of onder de Insiders o.l.v. Father (Henriksen), die een ommuurde en zwaarbewaakte commune heeft gesticht en vasthoudt aan de redemptieve invloed van een sociale structuur.

Ex-commando John Robbins (Liotta) is zo’n onverbeterlijke recidivist, die op Absolom wordt ‘afgeworpen’ en al spoedig tussen twee vuren belandt. ESCAPE FROM ABSALOM (originele titel: NO ESCAPE) begint veelbelovend als een SF-kijkje in de wereld van het geprivatiseerde gevangeniswezen en zet de redenen uiteen waarom bedrijven deze markt als big business beschouwen. Dat smaakt naar meer.

Helaas sleurt de plot ons abrupt naar Absolom, waar zich een teleurstellend conventioneel jungle-avontuur ontrolt dat in niets aan het sterke begin herinnert en zelfs de indruk wekt bij een andere film te horen. Ook het centrale thema van het openingsfragment – de vraag naar de effectiviteit van geweld en intimidatie als probate controlemechanismen – raakt hier in non-stop actiewerk onder tafel. Het thema van het tweede gedeelte – gewelddadige bandeloosheid versus sociale waarden; eigenbelang versus maatschappelijke loyaliteit – wordt bedolven onder guerrilla-tactieken en nevenplots, die uit films als THE GREAT ESCAPE, PAPILLON en THE EAGLE HAS LANDED lijken geplukt.

ESCAPE FROM ABSALOM, een themafilm in jungle-outfit, is een uiterst energieke maar richtingloze film, die in veel landen direct op de videoplank is beland. Opgenomen in de Warner Roadshow Movie World Studios (Gold Coast, Australië) en op locatie in New South Wales en Queensland. De werktitel PENAL COLONY werd inderhaast gewijzigd toen bleek dat preview-publiek in de mening verkeerde met een pornofilm van doen te hebben!

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #18, april/mei 1995.

© Erique J. Rebel
1 april 1995
 • Titel
  No Escape
 • Lengte
  118 minuten
 • Regie
  Martin Campbell
 • Scenario
  Richard Herley, Michael Gaylin, Joel Gross
 • Cast
  Ray Liotta, Lance Henriksen, Stuart Wilson
 • Taal
  English
 • Land
  United States, United Kingdom
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.