RECENSIE
VHS

The Beast from 20.000 Fathoms(1953)

Inhakend op het mega-succes van JURASSIC PARK bracht Warner Home Video drie ‘klassieke’ dinosaurusfilms uit op koopvideo, voor de gelegenheid voorzien van tamelijk ridicule maar opvallende inlays. THE BEAST FROM 20.000 FATHOMS en THE VALLEY OF GWANGI, omgedoopt tot respectievelijk DINOSAURUS IN NEW YORK en WRAAK VAN DE DINOSAURUS, zijn klassiekers met special effects van stop motion-expert Ray Harryhausen.

[gezamenlijke bespreking van THE BEAST FROM 20.000 FATHOMS, THE VALLEY OF GWANGI en WHEN DINOSAURS RULED THE EARTH]

Vooral GWANGI, bij mijn weten nimmer op video uitgebracht of op televisie te zien geweest, is een verrassing: een variant op het aloude King Kong-gegeven, waarin een tyrannosaurus wordt weggevoerd uit een ‘verboden vallei’ om tot circus-attractie te worden gemaakt. Dat loopt natuurlijk uit de hand, met als gevolg een schitterende finale in een kathedraal. THE VALLEY OF GWANGI behoort zonder meer tot het beste werk van Harryhausen.

THE BEAST FROM 20.000 FATHOMS, gebaseerd op een verhaal van Ray Bradbury waarin een dinosaurus door atoomproeven uit zijn ‘slaap’ gewekt wordt, is qua effecten een stuk minder. Maar dit is dan ook de eerste lange speelfilm waar Harryhausen zelfstandig voor tekende.

De Hammer-film WHEN DINOSAURS RULED THE EARTH is een FremdkŇ°rper in dit rijtje: de special effects zijn van de hand van Jim Danforth, overigens een pupil van Harryhausen. In deze film gaat het echter vooral om de prehistorische liefde tussen de schaars geklede, rondborstige Vetri en de beschaafde oermens Hawdon.

Copyright Frans Buerenkamp. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk  gepubliceerd in Schokkend Nieuws #11, februari 1994

© Frans Buerenkamp
1 februari 1994
 • Titel
  The Beast from 20,000 Fathoms
 • Lengte
  80 minuten
 • Regie
  Eugène Lourié
 • Scenario
  Lou Morheim, Fred Freiberger, Ray Bradbury
 • Cast
  Paul Hubschmid, Paula Raymond, Cecil Kellaway
 • Taal
  English, French
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.