RECENSIE

Battle Beyond the Stars(1980)

Op de nieuwe uitgave van de complete STAR WARS manipuleert George Lucas er weer op los. Digitale Yoda’s verschijnen waar ze nooit waren, Ewoks knipperen met hun ogen en Darth Vader slaakt zelfs een pathetisch ‘Noooo!’. En geef hem eens ongelijk; het ruimte-epos is verworden tot een oude lellebel met strakgetrokken smoel en opgepompte boezem, die voor George’ banksaldo weer eens de heupen mag wiegen.

Dan liever de schaamteloze Starwarsploitation uit Turkije (THE MAN WHO SAVES THE WORLD) en Japan (MESSAGE FROM SPACE), of Roger Cormans pastiche BATTLE BEYOND THE STARS. Toevallig nét uitgebracht als jubileumeditie op dvd én bluray, maar wel in originele vorm.

Laat Lucas maar klooien tussen de sterren; Corman neemt u mee naar zijn BATTLE BEYOND THE STARS. Daarin verwoest ene Sador (John Saxon) manhaftig de weersatelliet van planeet Akir, een nutteloos oord vol hippies. Sador zou hun planeet met een druk op de knop in de as kunnen leggen, maar daarvoor komt hij over een week wel terug. Geweldloos als ze zijn, laten de Akira hun dapperste jongeling Shad (Richard Thomas) huurlingen werven die voor de goede zaak willen sterven. Ze lenen hem hun enige ruimteschip, gemodelleerd naar twee tieten(?!) met straalaandrijving. NELL, de bijdehante boordcomputer, voert Shad langs alle verschoppelingen in de regio, onder wie love interest Nanelia (Darlanne Fluegel), spacetrucker Cowboy (George Peppard) en de hitsige walkure Saint-Exmin (Sybill Danning). Wonderwel zijn veel strijders bereid om zich op te offeren in deze charmante clash van eierdoosdecors.

Vooruit, het heeft wat van STAR WARS, maar John Sayles’ (THE LADY IN RED, PIRANHA) scenario is overduidelijk gebaseerd op Akira Kurosawa’s THE SEVEN SAMURAI (nb: STAR WARS was geïnspireerd door Kurosawa’s THE HIDDEN FORTRESS!) en het Amerikaanse derivaat THE MAGNIFICENT SEVEN. Robert Vaughn mag zijn rol in die klassieker nagenoeg overdoen. Als Gelt biedt hij Shad zijn hulp aan in ruil voor een slaapplaats en een maaltijd.
Het salaris van Vaughn en George Peppard waren de twee grootste kostenposten van deze productie, waardoor BATTLE BEYOND THE STARS ironisch genoeg Corman biografie inging als “the most expensive production I had financed”.

Aan de jonge, onervaren crew heeft het niet gelegen. In de extra’s op deze schijf komt hun provisorische werkwijze aan het licht. Op Cormans tot studio omgebouwde houtwerf werden ruimteschepen en filmsets gebouwd van sloopafval, door special effects units die elkaar beconcurreerden. De gebroeders Skotak (ALIENS, TERMINATOR 2) vertellen over James Cameron (ALIENS, TITANIC), die regelmatig hun gereedschappen ‘leende’. En editor Allan Holzman grapt over hoe hij zich bekwaamde in “turning shit into mediocrity”. Veel lof is er voor James Horner (BARVEHEART, TITANIC) die het als geheel wisselvallige, maar sympathieke ruimteavontuur van een epische score voorzag. En voor de gewiekste Corman zelf natuurlijk, die een nieuwe generatie filmmakers en Oscarwinnaars (gebroeders Skotak, James Cameron, James Horner) de kans gaf om zich te bewijzen. Zonder BATTLE BEYOND THE STARS dus geen ALIENS, TERMINATOR 2 of TITANIC. En dat allemaal dankzij Kurosawa…

Di: Shout! Factory. Copyright Rob van der Velden. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Eerder verschenen in Schokkend Nieuws #92, oktober 2011. Online gepubliceerd op 17 februari 2014.

17 februari 2014
 • Titel
  Battle Beyond the Stars
 • Lengte
  104 minuten
 • Regie
  Jimmy T. Murakami, Roger Corman
 • Scenario
  John Sayles, Anne Dyer
 • Cast
  George Peppard, Robert Vaughn, Richard Thomas
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.