RECENSIE
Bioscoop

Vampire Academy(2014)

Bloedhoeren zijn de nieuwe pechhebbers op de St. Vladimir’s Academy voor vampiertieners: wie zich laat zuigen is een slet. Vampierroyalty Lissa Dragomir en haar stoere vriendin Rose Hathaway balanceren tijdens de lessen op die altijd fijne lijn tussen puberale growing pains en de strijd om te overleven.

De jacht op een goed gevulde beker bloed is niet waar het om draait in deze vampierfilm. De jonge dames en heren in VAMPIRE ACADEMY houden zich vooral bezig met hartsvriendinnenkwesties, de vraag wie het met wie doet en die aloude populariteitswedstrijd. Brugpiepers of aartsvijanden worden hier niet in kluisjes geduwd of uitgescholden. Nee, op St. Vladimir’s zet je iemand in brand of vermoordt je haar huiskat. Het is, al met al, beter om je niet al té opvallend te gedragen in deze gotische schoolgangen.

Helaas is zulks niet weggelegd voor onze protagonisten. Rose Hathaway (Zoey Deutch) en haar vriendin Lissa Dragomir (Lucy Fry) liepen twee jaar geleden weg, maar worden nu door een roedel sterke mannen naar St. Vladimir’s teruggehaald. Lissa is een Moroi, een goedaardig vampierras dat niet uit is op een bloedbad en zelfs sterfelijk is. De blonde schone is Moroi-royalty, omdat ze de laatste is uit een lijn van adellijke vampiers uit Roemenië. Rose is een Dhampir, half vampier, half mens. Haar bestaan staat geheel in het teken van het beschermen van Lissa. De schoolleiding is er echter niet van overtuigd dat deze brutale Dhampir-in-opleiding de vooraanstaande Lissa kan beschermen. Mopperend leggen de dames zich neer bij de terugkeer naar school. Want het ís inderdaad gevaarlijk buiten de schoolmuren: een derde vampiersoort, de kwaadaardige Strigoi, hebben het op de Moroi voorzien.

Terwijl Lissa in de schoolbanken haar bijzondere Moroi-vaardigheden oefent met de elementen vuur, water, aarde en lucht, vult Rose haar uren met lessen in allerhande gevechtstechnieken. Juist: bóring
Maar reuring is er buiten de lessen genoeg: er is een verschuiving in populariteit gaande en de school is niet zo ongevaarlijk als gedacht. Wie bedreigt die arme Lissa? Waarom is dat valse kreng Mia zo pisnijdig op de Dragomirs? En waar is die vreemde, maar leuke lerares Karp eigenlijk gebleven?
Een waar tienerwespennest. De hartsvriendinnen staan op scherp. Toch is er ook tijd om nieuwe vrienden te maken en verliefd te worden. Zo valt Rose als een blok voor haar stoere Russische trainer Dimitri, die met wapperende haren, lange leren jassen en weinig woorden vele tienerharten op hol zal laten slaan.

VAMPIRE ACADEMY is gebaseerd op de populaire tienerboekenserie van Richelle Mead over de avonturen van de vriendinnen op de mysterieuze vampierkostschool. Daniel Waters ging met het, oorspronkelijk veel serieuzere, verhaal aan de slag en schreef een aangenaam fris, bij vlagen grappig scenario. Waters, die in 1988 het scenario van HEATHERS (“They all want me as a friend or as a fuck. And I’m only a junior.”) schreef, kan lekker vileine Amerikaanse tieneropmerkingen uit de hoge hoed toveren. Het puriteinse Amerika kan anno 2014 helaas iets minder hebben, maar Waters komt toch nog met de nodige catchy sound bites.
Mia: ‘Back off, blood whore! He’s mine now!’
Lissa draait met haar ogen en verzucht: ‘God, I hate High School.’

Regisseur en broer Mark Waters, die op zijn manier het high school-genre opfriste met MEAN GIRLS (2004), blijkt een goede kompaan. Wat ondergetekende betreft hadden de vileine opmerkingen en andere vuiligheden nog veel verder mogen gaan. Nu wordt er zo af en toe een interessant bommetje afgestoken, om vervolgens met een sisser uit te gaan. Toch is deze bloedzuigerfilm de laffe TWILIGHT-films mijlenver voor.

Wat het avontuur ook opmerkelijk maakt is het feit dat het draait om twee vriendinnen. Mannen zijn slechts in bijrollen te vinden, vaak zelfs als lustobject. Verfrissend! Vooral de fijn botte en cynische Rose, gespeeld door Zoey Deutch (BEAUTIFUL CREATURES) wordt in de loop van de film steeds leuker. Een echte bloedhoer met ballen.

Di: Dutch FilmWorks. (Release NL 20 februari 2014). Copyright Maricke Nieuwdorp. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 19 februari  2014.

© Maricke Nieuwdorp
19 februari 2014
 • Titel
  Vampire Academy
 • Lengte
  104 minuten
 • Regie
  Mark Waters
 • Scenario
  Daniel Waters, Richelle Mead
 • Cast
  Zoey Deutch, Lucy Fry, Danila Kozlovskiy
 • Taal
  English, French
 • Land
  United Kingdom, United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.