innocents
innocents
Nieuws
28 december 2022

Tabee 2022, deel 2

innocentsEINDEJAARSLIJSTJES | Schokkend Nieuws zegt tabee tegen 2022 met de favoriete films van het jaar. Hier is deel 2!

Meningen verschillen, maar over één ding waren de medewekers van Schokkend Nieuws het allemaal eens: 2022 was een geweldig filmjaar voor genreliefhebbers. Het was voor velen dan ook een pittige taak om slechts vijf favorieten te kiezen. Tot zaterdag plaatsen we elke dag een reeks persoonlijke toplijstjes van onze medewerkers, waarna op 31 december de grote top 10 van Schokkend Nieuws volgt. Lees ook: Deel 1.

FLOOR DE GOEDE

 1. EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE (Daniel Scheinert, Daniel Kwan). De absolute everything bagel. Lachen, huilen en verlichting.
 2. THE WHITE LOTUS (Mike White). Heerlijk geschreven kutpersonages, waardoor je steeds vergeet dat je eigenlijk in een moordmysterie zit.
 3. SEVERANCE (Dan Erickson). Free your mind.
 4. OUR FLAG MEANS DEATH (David Jenkins). De liefste serie die ik in tijden zag, en zo queer.
 5. UNDONE (Hisko Hulsing). Prachtige serie van Hisko Hulsing, soms vergat ik dat ik naar animatie keek.

ROEL HAANEN

 1. EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE (Daniel Scheinert, Daniel Kwan). De enige ware multiverse of madness van 2022.
 2. TURNING RED (Domee Shi). Een ontzettend grappige, lawaaierige Pixarfilm met een groot rood pandahart.
 3. SOMETHING IN THE DIRT (Aaron Moorhead, Justin Benson). Een macrokosmos van ideeën en emoties in de microkosmos van een onooglijk appartementje. Ambitieuze, lekker ongedisciplineerde sci-fi van alleskunners Benson & Moorhead.
 4. ANDOR (Tony Gilroy). Help us Tony Gilroy, you’re our only hope.
 5. RESURRECTION (Andrew Semans). Misschien niet zo vervreemdend als Alex Garlands MEN, maar het thematisch verwante RESURRECTION maakte een diepere indruk door Rebecca Halls tour de force.

  Net buiten de boot: NOPE (Jordan Peele), X (Ti West), BARBARIAN (Zach Cregger), MS. MARVEL (Bisha K. Ali), THE BLACK PHONE (Scott Derrickson), THOR: LOVE & THUNDER (Taika Waititi), BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER (RYAN COOGLER).

VINCENT HOBERG

 1. THE INNOCENTS (Eskil Vogt). Scandinavië blijft sinister, dankzij een uitmuntend kwartet kindacteurs en een geweldig scenario.
 2. X (Ti West). Ti West houdt van klassieke horrorfilms en dat zullen we weten ook in deze puike hommage aan seventies sleaze.
 3. BARBARIAN (Zach Cregger). Niks over lezen, ga deze knotsgekke (en enge) rollercoaster gewoon kijken.
 4. MEN (Alex Garland). Denk niet na over de boodschap, maar dompel je lekker onder in deze beklemmende en unieke folkhorror.
 5. THE SANDMAN (Neil Gaiman, David S. Goyer, Allan Heinberg). Het ongelofelijke is gebeurd, Neil Gaimans meesterwerk is meesterlijk verfilmd.

ERIK VAN ‘T HOLT

 1. EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE (Daniel Scheinert, Daniel Kwan)
 2. FLUX GOURMET (Peter Strickland)
 3. THE INNOCENTS (Eskil Vogt)
 4. NOPE (Jordan Peele)
 5. MONA LISA AND THE BLOOD MOON (Ana Lily Amirpour)

  Warm aanbevolen: X (Ti West), MOLOCH (Nico van den Brink), PIGGY (Carlota Pereda), PREY (Dan Trachtenberg).
  Guilty pleasure van het jaar: BEAST (Baltasar Kormákur).

JASPER TEN HOOR

 1. THE MENU (Mark Mylod). Het mocht niet van Ralph Fiennes, maar ik heb dit opgevroten als een slootgraver.
 2. RRR (S.S. Rajamouli). Waarom zijn de meeste blockbusters zo saai?!
 3. THE INNOCENTS (Eskil Vogt). Wat is het soms toch heerlijk om je zo ongemakkelijk te voelen.
 4. NOPE (Jordan Peele). Jawel.
 5.  FALL (Scott Mann). Beste bioscoopervaring van het jaar. Het zweet staat me nog tussen de billen.

  Dan nog een paar andere prijzen: de prijs voor heetste slasher gaat naar X (Ti West) en de prijs voor ‘Beste Horrorvervolg Sinds 1988’ is voor HELLRAISER (David Bruckner) (de jury is vooral te spreken over de keuze om stukken uit de prachtige soundtrack van Christopher Young te hergebruiken). Voor haar rol in BONES AND ALL (Luca Guadagnino) krijgt Taylor Russell welverdiend een plekje in de Rebecca Hall of Fame, maar de prijs voor beste romance van 2022 gaat echter niet naar haar en Timothée Chalamet; die is voor tortelduifjes Michael Myers en Corey Cunningham uit HALLOWEEN ENDS (David Gordon Green). Beste jumpscare van het jaar is voor THE BLACK PHONE (Scott Derricksson). En tot slot gaat de prijs voor ‘Grappigste Toevoeging Aan Een Al Enorm Geestige Vampierserie’ ditmaal naar Anoop Desai als de Djinn in seizoen vier van WHAT WE DO IN THE SHADOWS (Jemaine Clement).

MILAN HULSING

 1. MEN (Alex Garland). Brits plattelandsgehucht wordt een giftig mannelijk labyrinth in een film die in foutheid en absurdisme doet denken aan THE LEAGUE OF GENTLEMEN.
 2. HOLY SPIDER (Ali Abbasi). Een moordenaar die even angstaanjagend als banaal is in een ongelofelijk hypocriet systeem.
 3. BARBARIAN (Zach Cregger). Satire en gruwel. Inventief. Hoogst vermakelijk!
 4. MOLOCH (Nico van den Brink). Heerlijke old-school horrorfilm vol sfeer.
 5. THE SILENT TWINS (Agnieszka Smoczynska). Sprankelend uitgebeeld innerlijk leven van twee tragisch verstrengelde personen, gespeeld door vier fantastische actrices.

  Goed teken voor een filmjaar als de lijst maar met moeite tot 5 te beperken is. PIGGY (Carlota Pereda), X (Ti West), MONA LISA AND THE BLOOD MOON (Ana Lily Amirpour), HATCHING (Hanna Bergholm) en SICK OF MYSELF (Kristoffer Borgli) hadden onder een ander gesternte de lijst uit kunnen maken.

DAAN SNOUCK HURGRONJE

 1. EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE (Daniel Scheinert, Daniel Kwan). Creatief, speels en toch meeslepend. De verrassing van het jaar voor mij.
 2. THE INNOCENTS (Eskil Vogt). Ik ga ervan uit dat Vincent deze op zijn lijst heeft staan en ik kan weinig anders toevoegen aan zijn oordeel denk ik.
 3. ANDOR (Tony Gilroy). Na het gemakzuchtige Mandalorean en het hakkelende Obi-Wan, is Andor eindelijk weer een Star Wars titel die gemaakt is voor de fans die mee gegroeid zijn met de franchise. Vakkundige character study over de choreografen van een rebellie.
 4. PEACEMAKER (James Gunn). De James Gunn-factor is hoog bij deze Suicide Squad spin-off. R-rated hilariteit met een kloppend hart.
 5. THE BATMAN (Matt Reeves). De enige grote blockbuster die me echt kon bekoren dit jaar (okee, en Top Gun).

Net buiten de boot: PREY (Dan Trachtenberg), THE NORTHMAN (Robert Eggers), BARBARIAN (Zach Cregger), THE SANDMAN (Neil Gaiman, David S. Goyer, Allan Heinberg). Los van de paar lidwoorden, wat een hoop éénwoord-titels eigenlijk dit jaar.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!