RECENSIE
Bioscoop

Bones And All(2022)

Het is al een tijdje geleden dat de straten versierd werden met filmaffiches van een horrorfilm, maar met BONES AND ALL is dat in heel wat steden dus het geval.

Veel daarvan heeft te maken met wonderboy Timothée Chalamet die hierin de hoofdrol speelt, maar vooral gaat het om regisseur Luca Guadagnino. Deze Italiaanse regisseur is een meester in het creëren van twee kampen. Voor de één is zijn tweede film CALL BE ME BY YOUR NAME (2017) een absoluut meesterwerk, terwijl het voor anderen niet meer dan een over het paard getilde titel is.

Dat was ook het geval met zijn remake van Dario Argento’s SUSPIRIA (2018) waarbij sommige horrorfans het woord heiligschennis niet schuwden, terwijl anderen zijn versie dan weer beter als het origineel vonden. Wees er ook maar zeker van dat met BONES AND ALL de meningen opnieuw verdeeld zullen zijn, want is dit nu een horrorfilm of niet? Nou ja, nou neen….

Hoewel de film over kannibalisme gaat, en je best wel wat bloed ziet vloeien (zeker in de finale) beschouwt Luca Guadagnino zijn nieuwste film als een verhaal van outsiders. Maren (Taylor Russell) en Lee (Timothée Chalamet) weten en aanvaarden het feit dat ze kannibalen zijn (in de film wordt dat steeds aangeduid met de term “eters”) en beseffen daardoor dat ze weliswaar iets verkeerd doen, maar tegelijkertijd realiseren ze zich dat dit hun troosteloos lot is waar niet aan te ontsnappen valt.

Bij het cinefiele publiek viel BONES AND ALL in ieder geval in de smaak. Op het afgelopen Filmfestival van Venetië kreeg Luca Guadagnino er de prijs voor Beste Regisseur, terwijl Taylor Russell naar huis gestuurd werd met de Premio Marcello Mastroianni voor Beste Jonge Actrice. Een uiterst verdiende prijs want als je het over één feit volmondig eens kan zijn dan is het toch wel dat de jonge Taylor de revelatie is van deze film.

Vijf jaar na CALL ME BY YOUR NAME is BONES AND ALL de eerste film die Guadagnino in Amerika mocht draaien. Het verhaal speelt er zich eveneens af en wel in het midden van de jaren 80 wat resulteert in een soundtrack met nummers van Joy Division en New Order die prima passen bij deze roadmovie die aanvoelt als een geslaagde hybride van BADLANDS (Terrence Malick, 1973) en NATURAL BORN KILLERS (Oliver Stone, 1994), met daarbovenop nog een heerlijk David Lynch-laagje.  

Het verhaal begint wanneer de jonge Maren (Taylor Russell) een vinger van haar vriendin afbijt en daardoor haar ware aard beseft. Ze is geboren als een eter, en haar leven zal er nooit meer hetzelfde uitzien. Het meisje slaat op de vlucht voor zichzelf en komt de creepy Sully (een prachtrol van Mark Rylance) tegen waarmee ze ontdekt dat ze niet de enige kannibaal op deze planeet is. De oudere man leert haar de kunsten om een mens op te peuzelen, maar als het zelfs voor haar net iets te gortig wordt loopt ze wederom weg om wat later op haar zielsverwant Lee (Timothée Chalamet) te botsen. De twee buitenbeentjes besluiten om samen een trip door de Verenigde Staten te maken, en daar komt heel wat bloed aan te pas.

Zoals gezegd zal BONES AND ALL niet door iedereen met evenveel enthousiasme onthaald worden, zeker niet door de horrorfans die zich alleen maar aan een bloederige slasher verwachten. Die elementen zijn wel aanwezig, maar de Schokkend Nieuws-lezers zullen hier niet meteen voor onder een dekentje kruipen. Wat wel buiten kijf staat is dat dit een prachtfilm is met heel wat idyllische stukjes die gedraaid werd door een cineast met een hart voor horror.

Distributie: Warner Brothers. Release: 1 december 2022. Copyright: Didier Becu. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op: 29 november 2022.

© Didier Becu
29 november 2022
 • Titel
  Bones and All
 • Lengte
  131 minuten
 • Regie
  Luca Guadagnino
 • Scenario
  David Kajganich, Camille DeAngelis
 • Cast
  Timothée Chalamet, Taylor Russell, Mark Rylance
 • Taal
  English
 • Land
  Italy, United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.