parabellum
parabellum
Nieuws
28 december 2019

Tabee 2019, deel 4

parabellum JAARLIJSTEN | Het einde van 2019 komt steeds dichterbij, dus het is tijd voor nóg een hele zwik lijstjes. Wat vonden Tess, Erik, Julius, Jasper en Bart de allerbeste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms van het jaar?

Tess Wiskerke voegde zich dit jaar bij de Schokkend Nieuws-familie, en schreef voor de website onder andere recensies van MIRAI en DRAGON BALL SUPER: BROLY. In het magazine recenseerde ze onder meer ANIARA in SN #141. Ze weet vooral veel van anime, dus in het komende jaar zien jullie hopelijk meer stukken van haar verschijnen over anime-titels!

1. PARASITE (Bong Joon-ho, 2019)
2. MIDSOMMAR (Ari Aster, 2019)
3. IN FABRIC (Peter Strickland, 2018)
4. THE DARK CRYSTAL – AGE OF RESISTANCE (diversen, 2019)
5. US (Jordan Peele, 2019)

Erik van ’t Holt is onze soundtrackspecialist: in het blad vind je (vrijwel) elk nummer wel een muziekrecensie van Erik. Hij maakt daarnaast ook mooie muziekcolumns voor de podcast.  Voor de website recenseerde hij COUNTDOWN.

1. US
2. PARASITE
3. LITTLE MONSTERS (Abe Forsythe, 2019)
4. BUMPERKLEEF (Lodewijk Crijns, 2019)
5. MIDSOMMAR

Julius Koetsier* is onze kersverse hoofdredacteur. Zijn staat van dienst voor Schokkend Nieuws was – misschien niet verbazingwekkend – al indrukwekkend: hij was al actief als redactielid, webredactielid, en podcaster! Voor het blad schreef hij onder andere over slechte eetgewoonten (SN #140) en over de opkomst en toekomst van streaming (SN #141). Uit zijn lijst blijkt zijn vrolijk tegendraadse smaak. 

5.. JOHN WICK CHAPTER 3: PARABELLUM (Chad Stahelski, 2019)
Die uitbouwing van het Wickiversum had niet gehoeven, maar daar denk ik geen moment aan bij het pure filmische genot van de beste actiescènes van het jaar.
4. HIGH LIFE (Claire Denis, 2018)
Beklemmende en beklijvende sciencefiction.
3. LONG DAY’S JOURNEY INTO NIGHT (Gan Bi, 2018)
Of had ik deze film nou gedroomd?
2. MONOS (Alejandro Landes, 2019)
De textuurrijke beelden van Jasper Wolf zijn niet alleen oogverzwelgend, ze benadrukken de ervaring van de personages.
1. PARASITE
Dat noem ik nou een film. 

Jasper ten Hoor is het andere deel van het illustere duo Julius & Jasper, maar dat niet alleen: hij is ook lid van de redactie én hij maakt de heerlijk droogkomische filmpjes waar je van kan genieten op ons YouTube-kanaal. Dit jaar vond hij daarvoor o.a. allerlei opmerkelijke Avengers, bijzondere filmtrailers, en unieke robots. Zijn lijstje is ook een van de weinige waar Avengers op te vinden zijn. 

1. READY OR NOT (Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett, 2019)
Samara Weaving op oorlogspad in een cartooneske achtbaanrit, daar was ik echt even aan toe.
2. US 
Al is Jordan Peele’s volgende film een twee uur durende tutorial onkruid wieden, ik zit er klaar voor.
3. LITTLE MONSTERS 
Elke vader in LITTLE MONSTERS wordt spontaan verliefd op kleuterjuf Lupita Nyong’o. Ik snap dat helemaal.
4. PARASITE
Geen commentaar. Hoe minder je weet, hoe beter!
5. AVENGERS: ENDGAME (Anthony Russo en Joe Russo, 2019)
De gebroeders Russo hebben goed opgelet tijdens het seminar ‘hoe maak ik een passende finale’. Hadden David Benioff en D.B. Weiss die dag nu maar niet gespijbeld.

Wie Bart van der Put nu nog niet kent heeft niet goed opgelet. Al vanaf de vroegste dagen is hij bij Schokkend Nieuws betrokken. Tegenwoordig kan je elk nummer uitkijken naar een nieuwe column van Bart. 

1. PARASITE 
2. ONCE UPON A TIME … IN HOLLYWOOD – (Quentin Tarantino, 2019)
3. US
4. MIDSOMMAR
5. BUMPERKLEEF

Bart leverde ook nog wat toelichting aan: “Met PARASITE en ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD lieten twee oude bekenden weer eens zien waarom ik lang geleden voor hun eigenzinnige werkwijze was gevallen. Het meesterschap van Bong heb ik nooit in twijfel getrokken, maar dat de zelfvoldane en soms slordige Tarantino me met zijn negende film wist te ontroeren was een verrassing. Ook prettig: Peele en Aster hadden na het succes van hun ijzersterke debuutfilms de bakens kunnen verzetten maar ze lieten opnieuw zien dat het horrorgenre in de Verenigde Staten van Amerika een bloeiperiode beleeft. Getuige het kostelijke BUMPERKLEEF doet Nederland ook een duit in het zakje.

“Verder waren DOLEMITE IS MY NAME (Netflix), HAIL SATAN? (IFFR) en de series CHERNOBYL en WHAT WE DO IN THE SHADOWS favoriet. Nondeju: die 4K-scan van THE THING op de bluray van Arrow is werkelijk sensationeel goed. Als het zo kan vrees ik dat er in de komende jaren nog meer favorieten opnieuw moeten worden gekocht. Zo blijven we aan de gang.”

*per abuis stond de nummering van de top vijf van Julius in eerste instantie verkeerdom. 

Hier vind je Tabee deel 1, deel 2 en deel 3. Morgen meer! Missen we een film? Of ben je het ergens totaal niet mee eens? Laat het ons weten op Twitter of FacebookOp 31 december publiceren we onze Schokkend Nieuws Top 10 van 2019!

28 december 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!