Midsommar
Midsommar
Nieuws
24 december 2019

Tabee 2019, deel 1

Midsommar JAARLIJSTEN | 2019 was opnieuw een mooi filmjaar. Traditiegetrouw sluiten we ook dit jaar weer af met de favorieten van de Schokkend Nieuws-medewerkers. Tabee 2019!

De komende dagen vind je in zes achtereenvolgende Tabees de top 5 van de allerbeste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms volgens de Schokkend Nieuws-medewerkers. De regels: een genrefilm of -televisieserie kwam alleen in aanmerking voor een notering als deze in 2019 in Nederland of België te zien was op een festival, in de bioscoop of via video-on-demand. Of een film wel ‘Schokkend Nieuws’-waardig was, mochten de deelnemers ook nu weer helemaal zelf bepalen.

Roel Haanen
Oud-hoofdredacteur Roel Haanen schreef in het vorige nummer van ons magazine al een prachtig Star Wars-stuk onder de titel ‘Oprispingen van nostalgie.’ Helemaal verbaasd zijn we dan ook niet over zijn nummer 5. Niet op de lijst, maar wel een ander hoogtepunt dit jaar: Roel’s interview met William Lustig in Schokkend Nieuws #137!

1. WATCHMEN S1 (Damon Lindelof, 2019)
2. ONCE UPON A TIME … IN HOLLYWOOD (Quentin Tarantino, 2019)
3. LIGHT OF MY LIFE (Casey Affleck, 2019)
4. JOKER (Todd Phillips, 2019)
5. STAR WARS: EPISODE IX – THE RISE OF SKYWALKER (J.J. Abrams, 2019)

Yfke van Berckelaer
Yfke is al jarenlang onze vrouw in Hollywood en schrijft in haar column Hollywood Blvd over zulke uiteenlopende zaken als Game of Thrones-merchandise, Danny Trejo’s Donut & Coffee-bar en haar bezoek aan het ‘echte’ Twin Peaks. Ze regisseert ook: haar korte film LILI sleepte dit jaar de ene na de andere festivalprijs in de wacht.

1. THE DARK CRYSTAL: AGE OF RESISTANCE (Jeffrey Addiss & Will Matthews, 2019)
Ze zijn er weer, de Gelflings, Skeksis, Mystics, Podlings, Mother Aughra, Fizzgigs en alle andere geweldige creatures in Thra – en ik houd zo niet nóg meer van ze!
2. KNIVES AND SKIN (Jennifer Reeder, 2019)
Een Twin Peaks achtige teendrama/triller/art-house/musical die zich eigenlijk niet laat omschrijven en die je gewoon moet zien.
3. PARASITE (Bong Joon-ho, 2019)
Wat een bizar geweldig, perfecte film die nooit doet wat je verwacht!
4. BLOOD & FLESH: THE REEL LIFE & GHASTLY DEATH OF AL ADAMSON (David Gregory, 2019)
Als het geen documentaire was geweest had ik het niet geloofd.
5. GAME OF THRONES S8 (David Benioff & D.B. Weiss, 2019)
Oké, oké, het was niet het beste seizoen, maar komt toch in mijn Top 5 als dank voor acht geweldige jaren!

Hans Dewijngaert
Onze Vlaamse medewerker schreef dit jaar onder meer over UNEARTHED & UNTOLD: THE PATH TO PET SEMATARY, SWAMP THING en DOCTOR SLEEP. Je hoeft geen Steef de Koning te heten om het verband te zien. In zijn geval is vooral het ontbreken van laatstgenoemde film en IT: CHAPTER 2 dus veelzeggend.

1. US (Jordan Peele, 2019)
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… Jordan Peele bewijst op alle vlakken zijn weergaloos talent na het al even geweldige GET OUT (2017).
2. DEERSKIN / LE DAIM (Quentin Dupieux, 2019)
Een jasje van hertenleer dat inspireert tot dood en verderf? Absurdisme à la manière de Quentin Dupieux. Style de malade!
3. MIDSOMMAR (Ari Aster, 2019)
Geen gebrek aan goede break-up films dit jaar, maar het onheil dat zich in MIDSOMMAR voltrekt, wens je echt niemand toe. Gruwelijk en ook gruwelijk mooi gefilmd.
4. IN FABRIC (Peter Strickland, 2018)
Wat een leren jasje kan, kan een rode jurk ook. De modepolitie had een hele kluif aan het filmjaar 2019.
5. PARASITE
Upstairs/downstairs in het moderne Korea: een satire in de beste betekenis van het woord en dus ontroerend, grappig en kritisch tegelijk.

Robin Appelo
Binnenkort wordt hij echt vader, maar in het afgelopen jaar bracht Robin al iedere maand een nieuwe editie van de online rubriek Beeldbuis voort. Wat een ‘CULP-film’ precies is moet je maar aan de hand van zijn dvd-rubriek ontdekken, maar aan zijn jaarlijst is al te zien dat Robin ver van de gemiddelde smaak afwijkt – zelfs voor SN-begrippen.

1. 3 FROM HELL (Rob Zombie, 2019)
De finale van de Firefly-familie, het slotstuk van Sid Haig en natuurlijk geregisseerd door Rob Zombie. Rob geeft de vorige twee delen een waardige opvolger. Vergeet LOTR, vergeet THE MATRIX, vergeet THE GODFATHER – deze trilogie is de enige die er toe doet.
2. BRIGHTBURN (David Yarovesky, 2019)
De origin story van een slechterik met superkrachten. Duister en bloederig, precies zoals het hoort.
3. GLASS (M. Night Shyamalan, 2019)
Alweer het einde van een geweldige trilogie. Na UNBREAKABLE en SPLIT laat GLASS zien dat je geen overdreven CGI, explosies en heel veel personages nodig hebt om een goede superheldenfilm te maken. Inderdaad: een opgestoken middelvinger naar AVENGERS: INFINITY WAR.
4. THE BANANA SPLITS MOVIE (Danishka Esterhazy, 2019)
Animatronics on a killing rampage. THE BANANA SPLITS ADVENTURE HOUR was al eng als kinderserie, nu slaan ze aan het moorden. Aaaah, die jeugdherinneringen…
5. V-WARS (Brad Turner, 2019)
NETFLIX-serie naar de boeken van Jonathan Maberry. Vampiers willen niet langer gediscrimineerd worden. Waarom zouden die kleinzielige mensen superieur zijn?

Barend de Voogd
Oud-hoofdredacteur Barend de Voogd volgde voor de website en de nieuwsrubriek van het magazine weer elk Nederhorror-nieuwtje, maar pakte in SN#138 vooral uit met een dikke special over filmmarketing. Dat hij op zijn hoede is bleek al uit de titel van special: ‘Obey! Consume!’

1. PARASITE
2. MIDSOMMAR
3. WATCHMEN S1
4. LITTLE MONSTERS (Abe Forsythe, 2019)
5. CLIMAX (Gaspard Noé, 2018)

Morgen meer! Missen we een film? Of ben je het ergens totaal niet mee eens? Laat het ons weten op 
Twitter of Facebook.
Op 31 december publiceren we onze Schokkend Nieuws Top 10 van 2019!

24 december 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!