RECENSIE
Bioscoop

Yummy(2019)

We hebben er even op moeten wachten, maar Vlaanderen is opnieuw een horrorfilm rijker: de zombiekomedie YUMMY.

BEHet verhaal borduurt verder op de korte film PATIENT ZERO die regisseur Lars Damoisaux (bekend van de korte films STRIKER BOB en ELEVADOR) en scenariste Eveline Hagenbeek (ROKJESDAG) in 2016 maakten. Die ging over een patiënte die na een mislukte plastische ingreep een bloedbad veroorzaakt. In YUMMY staan echter niet de zombies centraal, maar de potentiële slachtoffers.

Alles draait om Alison (Maaike Neuville), die samen met haar vriendje Michael (Bart Hollanders) en moeder Sylvia (Annick Christiaens) naar Oost-Europa reist om er een goedkope borstverkleining te laten uitvoeren. Michael heeft al snel door dat de kliniek erg louche is en dat het personeel de gezondheidsregels aan de laars lapt. Bang dat zijn vriendin een infectie zal oplopen doet hij er dan ook alles aan om haar op andere gedachten te brengen. Zijn voorgevoel blijkt terecht. Alleen gaat het hier niet om een normale infectie, maar om het zombievirus, een ‘neveneffect’ van de revolutionaire verjongingskuur die Dr. K. (Eric Godon) en zijn assistente Janja (Clara Cleymans) in de kliniek hebben ontwikkeld en uitgetest. Wanneer Michael in één van de kamers een levende dode aantreft en per ongeluk vrijlaat, moet hij daarna alles op alles zetten om zijn vriendin in veiligheid te brengen.

Barend de Voogd interviewde  Lars Damoisaux  en Eveline Hagenbeek eerder voor Schokkend Nieuws. Ondanks tal van Cronenbergiaanse elementen als de goedbedoelende wetenschapper die een virale ramp veroorzaakt, mikt YUMMY puur op entertainment voor het grote publiek. Zo gaat de prominent aanwezige bloederigheid vergezeld van een flinke dosis humor en one-liners. De cinematografie van Daan Nieuwenhuijs is verzorgd en de speciale effecten en make-up (door Squid Lab en Proteus Workshop) zijn van topniveau. Verschillende bekende Belgische gezichten passeren de revue, waaronder ook Tom Audenaert en Dimitri Thivaios (van Dimitri Vegas & Like Mike). De film volgt ook een klassiek stramien. De verhaallijn is gemakkelijk te volgen en te voorspellen, en de slechteriken zijn ongenuanceerd en karikaturaal. Vaak kun je op voorhand wel raden welk personage de scène niet zal overleven.

Vernieuwend is YUMMY dus zeker niet, maar omdat de film op het grote publiek mikt hoeft dat ook niet. Toch kun je YUMMY ook niet clichématig noemen. Hoewel de intrige en de personages herkenbaar zijn, is er duidelijk werk gestoken in het nét iets anders maken van bepaalde scènes. Dat zit ‘m eerder in de details dan in de grote lijnen. Ontwikkelingen die je al meerdere keren in andere horrorfilms hebt gezien, krijgen hier een nieuwe draai. Ook de gruwelmomenten bevatten soms verrassende elementen: een zombie die door een stoelpoot wordt doorboord, een penis die vlam vat, een slachtoffer dat zijn arm in een papierversnipperaar steekt om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt etc. Ook de locatie zorgt voor originele momenten en problemen. Want wat doet een patiënte met een chemische peeling op haar gezicht wanneer die begint te branden en alle dokters en verplegers op de vlucht zijn voor zombies? Hoe weet je welke remedie te gebruiken als je de taal op de verpakking niet begrijpt? En zou die zombiehagedis in de gangen van de kliniek ook plastische chirurgie hebben ondergaan?

Doorgewinterde horrorfans die houden van een serieuzere aanpak en op zoek zijn naar baanbrekende originaliteit gaan met YUMMY waarschijnlijk op hun honger blijven zitten. Maar voor anderhalf uur gedachteloos plezier kan dit zeker tellen. De film is een goedgemaakte crowdpleaser die het best wel eens goed zou kunnen doen in het buitenland. Nu maar hopen dat deze Vlaamse zombies de wereld verovert.

Distributie: Kinepolis Film Distribution. Release BE: 18 december 2019. NL: tbc. Copyright: Vanessa Morgan. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 18 december 2019.

© Vanessa Morgan
9 december 2019
 • Titel
  Yummy
 • Lengte
  88 minuten
 • Regie
  Lars Damoiseaux
 • Scenario
  Lars Damoiseaux, Eveline Hagenbeek
 • Cast
  Maaike Neuville, Bart Hollanders, Benjamin Ramon
 • Taal
  Dutch, English
 • Land
  Belgium
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.