RECENSIE
Bioscoop

What We Do in the Shadows(2014)

Vampiers zijn grappig. Daar is iedereen het over eens, toch? Ik bedoel, ze zuigen… Oké, vampiers en humor vormen niet altijd een gelukkig huwelijk als je afgaat op films als DRACULA: DEAD AND LOVING IT. Gelukkig komt uit Nieuw-Zeeland nu WHAT WE DO IN THE SHADOWS.

Het leven van vampiers gaat niet altijd over bloed en rozen. Soms moet er ook vergaderd worden over wie de vuile vaat gaat afwassen. Die bloedvlekken gaan natuurlijk niet vanzelf weg. Zo opent WHAT WE DO IN THE SHADOWS met de beleefde dandy Viago (regisseur en scenarioschrijver Taika Waititi) die zijn huisgenoten wijst op een huiskameroverleg. Dit alles gefilmd als een realitysoap. WHAT WE DO IN THE SHADOWS is namelijk een nepdocumentaire in de trant van THIS IS SPINAL TAP (1984) of de serie THE OFFICE. De hoofdpersonen leveren commentaar als talking heads.

Naast Viago, die nog in de achttiende eeuw is blijven hangen, ontmoeten we Deacon (Jonathan Brugh), die iets te overtuigd is van zijn seksuele onweerstaanbaarheid en nog steeds spijt heeft van zijn tijd als nazi-vampier. Vladislav (Jemaine Clement, die net als Waititi ook op de regiestoel zat) heeft nog het meeste weg van de Roemeense prins naar wie Dracula vernoemd is. Maar anders dan Vlad de Spietser is Vladislav vooral bekend vanwege zijn poke-praktijken met een ander hard lang object… if you know what I mean. En dan is er nog de stokoude Petyr (Ben Fransham), die in de kelder verblijft in een stenen kist en met zijn kale kop en lange bijters is gemodelleerd naar graaf Orlok uit Friedrich Wilhelm Murnau’s expressionistische meesterwerk NOSFERATU (1922).

Ondanks de historische en filmische links van het bonte gezelschap is hun leven in Nieuw-Zeeland wat minder spannend dan je zou verwachten. De cameraploeg volgt ze op een avondje uit als ze op zoek zijn naar bloed. Het liefst van maagden natuurlijk want, zoals Vlad opmerkt: ‘If you’re going to eat a sandwich, you’d like to know that no one has fucked it.’

Slachtoffers zijn echter moeilijk te vinden als je door de uitsmijters niet wordt binnengelaten in de discotheken. Zoals iedere vampierliefhebber weet moet je worden uitgenodigd eer je het etablissement kunt betreden. Het helpt ook niet dat de bloedzuigers geen spiegelbeeld hebben en op de opmerkingen van anderen moeten afgaan om zichzelf te stijlen. Om nog maar te zwijgen over die irritante weerwolven die je tegen het lijf kan lopen tijdens het stappen.

De filmcrew interviewt ook nog wat normale mensen, zoals de slaafse Jackie (Jackie van Beek), die braaf vieze klusjes doet omdat Deacon beloofd heeft haar het eeuwige leven te geven. Zij voorziet de vampiers van slachtoffers en zo wordt toevallig de nuchtere Nick (Cori Gonzalez-Macuer) een nieuwe vampier. Hij brengt de groep in contact met het heden, waarna Vlad mensen kan poken op Facebook, Viago kan skypen met zijn oude bediende in Europa en ze op YouTube voor het eerst kunnen genieten van een zonsopkomst.

WHAT WE DO IN THE SHADOWS is op momenten flauw, maar over het algemeen erg grappig. Leuk is vooral het contrast tussen banale zaken en de bovennatuurlijke gaven van de vampiers. De duistere romantiek waar menig vampierfilm (denk aan TWILIGHT) vol van is, wordt lekker onderuit gehaald. Alle vampier- en weerwolfclichés worden afgegaan, maar krijgen een toepasselijke en moderne komische twist. De vampiers zijn als een groep feestende studenten en eeuwige vrijgezellen. Als ze dronken zijn vechten ze hun rivaliteiten uit als krijsende vleermuizen.

Regisseurs Jemaine Clement en Taika Waititi hebben al een reputatie opgebouwd als komieken. Zo maakte Waititi eerder het heerlijke EAGLE VS SHARK (2007) waarin Clement een egoïstische nerd speelt met een klein hartje. Clement is daarnaast bekend van de serie FLIGHT OF THE CONCHORDS. WHAT WE DO IN THE SHADOWS heeft met zijn THE OFFICE-achtige format ook iets weg van een sitcom. Het zou daarom niet verrassen als de avonturen van dit zooitje ongeregeld nog een bloedig staartje krijgen op het grote of kleine scherm.

Distributie: De Filmfreak. Release NL: 12 december 2014, BE: 4 februari 2015. Copyright: George Vermij. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #111. Online gepubliceerd op 15 december 2014.

© George Vermij
15 december 2014
 • Titel
  What We Do in the Shadows
 • Lengte
  86 minuten
 • Regie
  Jemaine Clement, Taika Waititi
 • Scenario
  Jemaine Clement, Taika Waititi
 • Cast
  Jemaine Clement, Taika Waititi, Cori Gonzalez-Macuer
 • Taal
  English, German, Spanish, Latin
 • Land
  New Zealand
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.