RECENSIE

Afflicted(2013)

DVD/BLU-RAY| Leren die geile Noord-Amerikaanse backpackers het nou nooit? Canadezen Derek en Clif beginnen in AFFLICTED argeloos aan hun queeste om zo snel mogelijk van bil te gaan. Hadden ze maar naar AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON of HOSTEL gekeken.

Derek (Derek Lee) lijdt aan een levensbedreigende ziekte en besluit met zijn beste vriend Clif (Clif Prowse) nog één lange reis te maken voordat het allemaal voorbij is. Dat levert een found footage reisverslag op dat ze posten op hun blog. Irritante en snel gemonteerde GoPro-filmpjes van het duo sieren het eerste deel van de film.

Maar tijdens een kroegentocht in Parijs gebeuren er rare dingen. Derek is met een Franse schone naar zijn hotelkamer vertrokken. Clif vindt hem terug, bedekt in bloed en zijn geheugen kwijt. Het zal zijn ziekte wel zijn, denkt Clif. Wanneer Derek opeens over bovenmenselijke krachten blijkt te beschikken, is duidelijk dat er meer aan de hand is.

Clif filmt, tijdens het vervolg van de reis in Italië, verbaasd Dereks transformatie. Zo kan hij opeens massieve stenen doormidden slaan en voert hij met gemak parcourstrucs uit op daken en balkons. Het is wel een beetje jammer dat hij niet zo goed tegen zonlicht kan. En waar komt die bloeddorst opeens vandaan? Uh-oh. Het zal toch niet zo zijn dat Derek is veranderd in een…?!

AFFLICTED weet bestaande genres en stijlen leuk en inventief te combineren. Dat maakt het regiedebuut van Derek Lee en Clif Prowse ambitieus, ondanks het bescheiden budget. Zo doen de realistische filmpjes van Dereks krachten denken aan CHRONICLE, waarin tieners droog werden geregistreerd terwijl zij hun bovennatuurlijke gaven uittestten. Naast body horror en vampirisme wordt zelfs wat van de hectiek van de BOURNE-films in de mix gegooid, wanneer Derek achterna wordt gezeten door Interpol-agenten. Dat alles verfrissend gefilmd vanuit de eerste persoon, evenals een intense shoot-out.

Dergelijke scenes bewijzen dat het duo zeker wat in de mars heeft. Je vergeeft ze daarom het voorspelbare verhaal achter Dereks transformatie en een einde dat geforceerd en abrupt overkomt.

Di: A-film. Op dvd/blu-ray vanaf 11 november 2014. Copyright: George Vermij. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 10 december 2014.

© George Vermij
10 december 2014
 • Titel
  Afflicted
 • Lengte
  85 minuten
 • Regie
  Derek Lee, Clif Prowse
 • Scenario
  Derek Lee, Clif Prowse
 • Cast
  Clif Prowse, Derek Lee, Michael Gill
 • Taal
  English, French, Italian
 • Land
  Canada, United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.