RECENSIE

Wedlock(1991)

Rutger als computer-crimineel. De Floris van de floppydisk doet mee aan een gewaagde diamantroof die volkomen misloopt, en weet als enige met de buit uit een vuurgevecht met de politie te ontsnappen. Wanneer hij na het verstoppen van de stenen zijn partners tegenkomt, wordt hij door hen neergeschoten. Vervolgens belandt hij in een gevangenis waar de gevangenen worden voorzien van een halsband met explosieven, zoals ook in THE RUNNING MAN het geval was. Om het systeem te beveiligen zijn de halsbanden per paar via een zender met elkaar verbonden, maar niemand weet wie zijn wedlock-partner is. Behalve Rutger natuurlijk.

Hij is gekoppeld aan Mimi Rogers en samen weten ze te ontsnappen. Politie, cipiers en criminelen zetten de achtervolging in. WEDLOCK geeft een aardige draai aan het partners-tegen-wil-en-dank-thema en omzeilt ook handig het standaard Hauer-imago door hem nu eens als zachtaardige pacifist op te voeren. Dat de film in de toekomst speelt is alleen aan de halsband-gimmick te merken, maar dat dondert niet, want ook als actiefilm is WEDLOCK best o.k. Af en toe is de grenzeloze naiviteit van de Friese reus in deze film enigszins irritant, maar het is een noodzakelijk kwaad dat dient om de plot plausibel te houden. Onze man overzee ontwikkelt zich de laatste tijd tot een heuse B-film held en daar is helemaal niks mis mee, hoezeer de vaderlandse pers er ook over jammert. WEDLOCK en het elders besproken Hauer-vehikel SPLIT SECOND bevatten beide opnamen die in een bierbrouwerij gemaakt zijn en de tronie van de blonde kolos figureerde in het verleden in reclamespotjes voor het biermerk Guinness. Zou dat misschien een verklaring zijn voor Hauers opgezwollen corpus? Kunnen we voortaan spreken over de Nederlandse Oliver Reed? Komt Rutger ooit weer naar huis? Zal zijn carrière nog verder in het slop raken? Gaat het wel goed met hem? Vragen…zoveel vragen!

** Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #4, p11.

© Bart van der Put
27 april 2011
 • Titel
  Wedlock
 • Lengte
  101 minuten
 • Regie
  Lewis Teague
 • Scenario
  Broderick Miller
 • Cast
  Rutger Hauer, Mimi Rogers, Joan Chen
 • Taal
  English
 • Land
  United States, United Kingdom
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.