RECENSIE
Bioscoop

Unfriended(2014)

Voor één keer een film die je het best niet in de bioscoop bekijkt, maar thuis. ’s Avonds, alleen op de bank, oortelefoontje in, laptop op schoot…

Dan is de illusie namelijk het grootst. UNFRIENDED ziet er vanaf de eerste minuut uit als de desktop van je computer of laptop. Een onzichtbare hand klikt door een landschap van icoontjes die bijna iedereen wel kent: Skype, Facebook, Messenger, Google…   Films als PULSE, FEARDOTCOM,  D@BBE en CHATROOM hadden ook een internetthema, maar nooit eerder werd zo consequent geprobeerd de online ervaring te imiteren. Zeggen, zoals de makers van UNFRIENDED doen, dat daarmee “A new era of horror” is aangebroken, is echter overdreven.

Blaire, Mitch, Jess, Adam, Ken en Val zitten vaak urenlang met elkaar te skypen. Mitch is Blaires vriendje en de anderen kent ze ook al heel lang, maar wie is die onbekende nieuwe persoon die hun Skype-sessie is binnengedrongen? Is Billie227 een softwarefoutje? Verwijderen lukt niet en wordt zelfs bestraft. De trailer verklapt al dat het alles te maken heeft met de ‘Laura Barns Suicide Video’ en dat Billie227 een gevaarlijk spelletje spelen wil. Pestkop of wraak uit het hiernamaals? “Who would hack into a dead girl’s account?!”

En vooral, waar vraag je om hulp? Op chatroulette? UNFRIENDED is de zoveelste morality tale over cyberpesten. De makers verwijzen in één scene nadrukkelijk naar de beroemde Amanda Todd-video.  Dat de vrolijke en geile tieners zich in en buiten de chatroom allesbehalve voorbeeldig gedragen hebben, spreekt voor zich. Dat ze daarvoor zullen bloeden ook.

Wat UNFRIENDED aardig maakt is dat regisseur Levan Gabriandze handig gebruik maakt van bekende internet-fenomenen om de spanning op te voeren. Blaire ontvangt een mysterieus filmpje en maakt het, tegen alle waarschuwingen in, tóch open. Het balkje dat zich langzaam vult is een klassieke suspense builder. Het cirkelvormige ikoon dat maar blijft ronddraaien zolang de pagina wordt ververst, slechte netwerkverbinding,  geluid met een time lapse, de microfoon die kan worden uitgezet: het verhoogt allemaal de spanning. Een pop-up of zelfs het geluidje van een binnenkomend Facebook-bericht is dan genoeg om je te doen opspringen.

Voor de doorgewinterde horrorliefhebber is het niet al te eng, maar de inventiviteit zorgt wel voor een grijns. Vorm en inhoud sluiten bovendien perfect op elkaar aan: de online-wereld, de liedjes op Spotify (I Hurt Too) en de puberangst dat je eigen vrienden je zullen verraden. Deze tieners weten precies hoe je je instellingen aanpast en dingen afkort als “WHO R U?”; nu nog een lesje verantwoordelijkheid: “Looks like she finally STFU.” Ook wat dat betreft een bescheiden compliment: met 83 minuten is UNFRIENDED precies lang genoeg voor de moderne attention span.

Distributeur: Universal  NL 4 juni 2015. Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 3 juni 2015.

2 juni 2015
 • Titel
  Unfriended
 • Lengte
  83 minuten
 • Regie
  Levan Gabriadze
 • Scenario
  Nelson Greaves
 • Cast
  Heather Sossaman, Matthew Bohrer, Courtney Halverson
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Russia
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.