RECENSIE
DVD/BLU-RAY

The Barber(2014)

In de psychologische thriller THE BARBER bewijst Scott Glenn, de eeuwige bijrolspeler uit o.a. THE SILENCE OF THE LAMBS en THE BOURNE LEGACY, op 74-jarige leeftijd dat hij prima in staat is een film te dragen. Helaas laten scenario en regie hem een beetje in de steek. 

Glenn speelt de bejaarde kapper Eugene. Twintig jaar geleden was hij hoofdverdachte van een seriemoord op zeventien vrouwen maar werd wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Hij kreeg een nieuwe identiteit en de kans een nieuw leven op te bouwen. Op een dag wordt hij benaderd door John, een enigszins labiele jongeman, die ervan overtuigd is dat Eugene wel degelijk de seriemoordenaar is. John is er echter niet op uit om Eugene te straffen, hij wil van hem leren…  

THE BARBER is de eerste productie van Chapman Filmed Entertainment, een productiebedrijf dat werd opgericht door een aantal alumni van Chapman University’s Dodge College of Film and Media Arts, in samenwerking met een handjevol privé-investeerders, en bedoeld is als springplank voor pas afgestudeerde filmmakers. Met THE BARBER heeft het productiebedrijf een degelijk visitekaartje afgeleverd.

Het is een competent gemaakte psychologische thriller die geen moment verveelt, maar ondanks een aantal aardige twists helaas ook nergens echt spannend wordt. Het scenario van Max Enscoe is wat onevenwichtig.  Zo wordt het kat-en-muis-spel tussen John en Eugene onderuit gehaald door de overbodige proloog, en is van meet af aan duidelijk wie John is en wat zijn intenties zijn. Debuterend regisseur Basel Owies kleurt met zijn brave regie ook net iets te keurig binnen de lijntjes en geeft de gruwelijke momenten niet de impact die ze hadden kunnen hebben.

Wat THE BARBER de moeite waard maakt, is de sterke cast.  Chris Coy (True Blood, DELIVER US FROM EVIL) zet op overtuigende wijze de getroebleerde John neer en lijkt soms griezelig veel op een jonge John Cusack. Stephen Tobolowsky (GROUNDHOG DAY, Heroes)  is against type gecast als de sullig ogende maar keiharde sheriff, een verrassende keuze die wonderlijk goed uitpakt. De onbetwiste ster van de film is Scott Glenn. Op subtiele wijze laat hij doorschemeren dat de fragiele en sympathieke Eugene een duister kantje heeft, en misschien niet is wie John denkt dat hij is. THE BARBER is geen slechte film maar het acteerwerk van Glenn verdient gewoon beter.

Distributie: Three Lines Pictures. Release op dvd: 19 mei.  Copyright Erik van ’t Holt. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 1 juni 2015.

1 juni 2015
 • Titel
  The Barber
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  Basel Owies
 • Scenario
  Max Enscoe
 • Cast
  Scott Glenn, Chris Coy, Stephen Tobolowsky
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.