RECENSIE
VHS

Undeclared War(1990)

Met een effectieve penetratie van de internationale markt voor ogen produceerde de Hong Kongse filmstudio Cinema City UNDECLARED WAR, een aktiefilm over een wereldwijd netwerk van terroristen. Voor de regie werd Ringo Lam aangetrokken, die hiermee zijn eerste (gedeeltelijk) Engelstalige film afleverde.

Kwalitatief gezien geldt Lam samen met John Woo als de meest consistente regisseur van gangsterfilms in Hong Kong. Zijn CITY ON FIRE, WILD SEARCH, FULL CONTACT en de twee PRISON ON FIRE films behoren tot het beste wat er in Hong Kong op gangstergebied gemaakt werd. Dat kan van UNDECLARED WAR echter niet gezegd worden.

In de film zien we hoe een politieman in Hong Kong in de hopeloze strijd tussen een CIA-agent en een roekeloze Europese terrorist verzeild raakt. De Chinees en de Amerikaan worden na veel verbaal en fysiek touwtrekken partners tegen wil en dank, volgens beproefd Amerikaans aktiefilm-recept. En dat is precies waar het mis gaat. De CIA-agent wordt zonder enige overtuiging gespeeld door debutant Peter Lapis, die daarmee de broodnodige chemistry tussen de twee partners torpedeert. Danny Lee (THE KILLER) doet aardig zijn best als Hong Kong cop, maar gaat gebukt onder zijn gebrekkige Engelse uitspraak, waardoor hij onbedoeld de lachers op zijn hand krijgt wanneer hij Lapis voor son of a beach uitscheldt.

Danny’s oude partner scoort trouwens ook flink als hij Lapis toebijt: ‘You soun like your presedint, mista George Bullsheet’. Het zijn helaas spaarzame momenten in een film die op alle fronten een voorspelbaar verloop heeft, behalve waar het de special effects betreft. Bij de schietpartijen is er namelijk geen sprake meer van heroic bloodshed; waar we normaal gesproken vette klodders bloed zien vliegen krijgen we in undeclared war rode stofwolken voorgeschoteld. Gezien de povere kwaliteit van deze produktie lijkt het heroic powdershed genre geen lang leven beschoren.

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende.Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #11, februari 1994.

© Bart van der Put
1 februari 1994
 • Titel
  Undeclared War
 • Lengte
  107 minuten
 • Regie
  Ringo Lam
 • Scenario
  Yin Nam, Timothy R. Long, Louis Roth
 • Cast
  Danny Lee, Olivia Hussey, Peter Liapis
 • Taal
  Cantonese, English, Polish
 • Land
  Hong Kong
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.