RECENSIE
VIDEO

The Unborn(1991)

VIDEO | Na het middernachtelijk nuttigen van wat rauw vlees wordt een jonge zwangere vrouw getroffen door een wel heel bizarre miskraam; haar kindje breekt door de buikwand in plaats van via de natuurlijke doorgang.

Het blijkt dat de vrouw behandeld werd in de kliniek van dokter Meyerling, een gynaecoloog gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen. Deze dokter biedt uitkomst bij hopeloze gevallen, reden voor Virginia en Brad Marshall om op aanraden van een kennis diens kliniek eens te bezoeken. Er vindt een ingreep plaats en warempel, Virgina wordt zwanger.

Wat zij niet weet is dat Brad achter haar rug om al eerder contact met Meyerling heeft gehad, en dat de achtenswaardige medicus in het diepste geheim werkt aan een genetisch gemanipuleerd superras, waarvan de nietsvermoedende dames als broedmachines fungeren.

Hoever kan een filmmaker gaan zonder voor plagiaat te worden aangeklaagd? Kennelijk behoorlijk ver, want THE UNBORN heeft zoveel raakvlakken met Roman Polanski’s ROSEMARY’S BABY dat diens invloed niet meer kan worden afgedaan als een hommage. Tot en met de vieze drankjes, samenzwerende vrienden en onbetrouwbare echtgenoot heeft scenarist Dominic Ira Levin’s plot geplunderd, om het geheel vervolgens aan te kleden met wat schrik-effecten uit o.m. PSYCHO en ALIEN.

THE UNBORN is hooguit wat bloederiger dan zijn voorbeeld, maar dit is voornamelijk om het gebrek aan spanning te compenseren. Een couveuse-kindje, nog niet levensvatbaar genoeg om als uitgangspunt te dienen voor het in de finale gesuggereerde vervolg.

Copyright Mark van den Tempel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #0, maart 1992.

© Mark van den Tempel
1 maart 1992
 • Titel
  The Unborn
 • Lengte
  83 minuten
 • Regie
  Rodman Flender
 • Scenario
  John Brancato, Michael Ferris
 • Cast
  Brooke Adams, Jeff Hayenga, James Karen
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.