RECENSIE
Bioscoop

Total Recall(2012)

“Consider that a divorce!” – wie TOTAL RECALL uit 1990 heeft gezien zal het Oostenrijkse accent van The Governator moeiteloos kunnen invullen. Tweeëntwintig jaar later hebben dit soort oneliners en de bijpassende spierbundels afgedaan. Je vrouw doodschieten, zelfs als ze je probeert te vermoorden, is nu not done. Wat krijgen we er in de nieuwe TOTAL RECALL van Len Wiseman voor terug? Een verdwaalde Colin Farrell, Kate Beckinsale en een aantal inventieve actiescènes.

Geen reis naar Mars deze keer. De film speelt zich af in een toekomst waarin de aarde nog maar twee bewoonbare plekken kent. De rijken wonen in The United Federation of Britain (UFB), geleid door kanselier Cohaagen (Bryan Cranston). The Colony, in Australië, is de woonplaats van de onderklasse. De arbeiders reizen elke dag naar de UFB via een soort enorme lift die dwars door het middelpunt van de aarde gaat: The Fall. Een rebellenbeweging geleid door Matthias (Bill Nighy) strijdt voor onafhankelijkheid voor The Colony. Een saaie fabriekswerker, Douglas Quaid (Farrell), is, ondanks zijn mooie vrouw Lori (Beckinsale), op zoek naar iets méér en bezoekt de firma REKALL om wat nieuwe herinneringen te kopen. Een leven als dubbelspion: dat klinkt spannend.

Het moet gezegd: al speelt de remake leentjebuur bij veel andere sciencefictionfilms, de wereld van TOTAL RECALL is interessant en mooi in elkaar gezet. Door de overbevolking en de uitvinding – eindelijk! – van vliegende auto’s gaan de gebouwen een eind de hoogte in. In de eindeloze opeenvolging van achtervolgingsscènes wordt van alle drie de dimensies grif gebruik gemaakt. Vooral een sequentie met tientallen liften die zich in een rotvaart in alle richtingen voortbewegen is leuk bedacht en goed uitgevoerd: Wiseman weet actie te regisseren op een manier die zowel helder als kinetisch is.

Helaas weet hij minder raad met de scènes daartussenin. Expositie wordt in vrij droge dialogen neergekwakt. Colin Farrell, die in andere films toch acteertalent doet vermoeden, levert een ongedefinieerd hoofdpersonage dat eigenlijk alleen op de omstandigheden reageert zonder ooit zelf initiatief te nemen. De wereld van The Colony is duister en deprimerend (het regent in de film sowieso voortdurend), maar de decadentie van het origineel is ver te zoeken: het is allemaal net iets te klinisch en te gelikt. Bloedeloos, als de robots die Farrell en Biel bevechten.

Als zomervermaak is TOTAL RECALL prima, maar wie vette oneliners verkiest boven gelikte actie kan ook vrijdag 17 augustus in EYE terecht: daar draait in het kader van Cinema Egzotik de oorspronkelijke TOTAL RECALL. Schwarzenegger op 70 mm!

Distributie: Sony. Release NL: 9 augustus, BE: 8 augustus 2012. Copyright: Hedwig van Driel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 8 augustus 2012.

© Hedwig van Driel
7 augustus 2012
 • Titel
  Total Recall
 • Lengte
  118 minuten
 • Regie
  Len Wiseman
 • Scenario
  Kurt Wimmer, Mark Bomback, Ronald Shusett
 • Cast
  Colin Farrell, Bokeem Woodbine, Bryan Cranston
 • Taal
  English, Ukrainian
 • Land
  United States, Canada, United Kingdom
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.