RECENSIE
VHS

Timelock(1996)

Het probleem van toenemende criminaliteit en nijpend cellentekort in de Amerikaanse samenleving heeft in de afgelopen tien jaar de filmindustrie aldaar geinspireerd tot het bedenken en aanreiken van de meest vindingrijke en rigoureuze oplossingen: zelfexploderende halsbandjes, cryogene of holografische opslag van langdurig gestraften, Stenen Tijdperk-ambiances voor levenslang veroordeelden, enz. In timelock worden anno 2251 halsmisdadigers naar de barre planeet Alpha IV verscheept.

Aan boord van het detentie-ruimteveer ‘The Kennedy’ breken gevangenen los en maken zich meester van het ruimteschip om de galactische crimineel McMasters (Speakman), die voor het leven naar Alpha IV is verbannen, te bevrijden. Pilote van het veer, mannetjesputster Janice Teegs (D’Abo), en kruimeldief/oplichter Arturo Riley (Gross) belanden midden in het agressieve, gewapende conflict.

TIMELOCK vertoont onmiskenbaar de generische karakteristieken van video fodder: een kort maar krachtig exposé, waarin de centrale probleemstelling uit de doeken wordt gedaan, gevolgd door gierend en spectaculair actiewerk. Karakters zijn ogenblikkelijk herkenbaar als goodies of baddies, zodat de vijandelijkheden in de vorm van shoot-outs en veelvuldig handgemeen moeiteloos overzichtelijk blijven en eenmaal op stoom gekomen, levert de film niets van z’n tempo in.

Maryam D’Abo, die slechts éen keer tot main stream cinema wist door te dringen met THE LIVING DAYLIGHTS (John Glen, 1987), zet een atletische, inventieve heldin neer, terwijl Arye Gross zich kostelijk schijnt te vermaken als de kleine crimineel Riley, die keer op keer moet vaststellen dat het voornaamste wapen in zijn oplichterspraktijken, verbale vindingrijkheid, hopeloos tekort schiet in situaties, waarin kogels en kruitdamp de dienst uitmaken.

Zolang er films zijn als TIMELOCK, die verzorgde, snelle en soepele avonturen te zien geven, kan niemand tegen video fodder bezwaar aantekenen. Helaas gooien talloze andere werkjes roet in het eten.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #30, juni/juli 1997.

© Erique J. Rebel
1 juni 1997
 • Titel
  Timelock
 • Lengte
  96 minuten
 • Regie
  Robert Munic
 • Scenario
  Joseph John Barmettler, J. Reifel
 • Cast
  Maryam d'Abo, Arye Gross, Jeffrey Meek
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.