RECENSIE
VOD

The Vigil(2019)

THE VIGIL is een donkere film, op meer dan één manier. Debuterend regisseur Keith Thomas laat wat steken vallen, maar lijkt toch een belofte.

De film speelt in New York binnen een orthodoxe joodse gemeenschap. Yakov Ronen (Dave Davis) wordt gevraagd een wake te houden bij een overleden persoon. Het geld dat hij daarvoor krijgt kan hij goed gebruiken. Een rustige nacht kan hij echter wel vergeten. Het huis waar de dode ligt opgebaard, zit vol met verrassingen: er komen vreemde geluiden van boven, er lopen ratten door de kamer, het licht valt uit en de vrouw des huizes is geen gemoedelijke dame. Of verbeeldt Yakov zich dat allemaal; zijn het niet zijn eigen trauma’s die hem parten spelen?

Regisseur Keith Thomas laat het enigszins in het midden en bouwt de spanning goed op in deze (soms wel erg) donkere film waarin weinig lichtpuntjes te ontwaren zijn. Een goede vondst is de focus op het dode lichaam dat is afgedekt met een laken, maar voortdurend voor spanning zorgt. Is het dit lichaam dat met je speelt als een kat met een muis, of is het iets anders bovennatuurlijks?

Je zou THE VIGIL kunnen plaatsen in het haunted house-genre. In tegenstelling tot in veel andere films in deze categorie beschikt de hoofdrolspeler over een goed werkende mobiele telefoon, waardoor hij niet zo afgesloten van de buitenwereld lijkt. Of hem dat helpt is nog maar de vraag.

Een groot gedeelte van de film is een solovoorstelling van Dave Davis. Het lukt hem goed de aandacht vast te houden, maar misschien heeft hij het voordeel dat de film zo donker is dat je je erg moet concentreren om te zien wat er gaande is. Meeleven met de hoofdpersoon is een stuk moeilijker. Daarvoor zijn de flashbacks te kort. Dat manco geldt voor de hele film; die lijkt wel erg veel haast te hebben. Na eerst een paar keer op het verkeerde been te zijn gezet, krijg je als kijker het gevoel dat er snel een eind aan gebreid moest worden. Maar Thomas weet de spanning er tot het einde toe in te houden. Dat belooft wat voor zijn volgende film, als alles meezit een remake van FIRESTARTER. Stephen King was in ieder geval erg te spreken over de regisseur en ook over het voorlopige script.

Distributie: Cinéart. Release: 9 december 2020. Copyright Ruud Koek. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 10 december 2020.

 

© Ruud Koek
10 december 2020
 • Titel
  The Vigil
 • Lengte
  89 minuten
 • Regie
  Keith Thomas
 • Scenario
  Keith Thomas
 • Cast
  Dave Davis, Menashe Lustig, Malky Goldman
 • Taal
  English, Yiddish, Hebrew
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.