RECENSIE
VOD

Host(2020)

Rob Savage is een regisseur die doet wat gedaan moet worden en dan zo snel mogelijk weer vertrekt. Zijn Zoom-horrorfilm HOST is pretentieloos, effectief en lekker kort.

HOST speelt zich af tijdens een Zoomsessie, en toont alleen wat de deelnemers op het scherm kunnen zien. Het is niet de eerste horrorfilm in die stijl (zie bijvoorbeeld ook UNFRIENDED), maar wel de eerste die expliciet gaat over ons huidige, coronagerelateerde gebruik van sociale media. Nu videobellen zo’n groot deel van ons sociale leven is geworden, maakt het stijlmiddel de film ongemakkelijk ‘echt’. Je krijgt de neiging hallo te zeggen tegen Haley (Haley Bishop) als ze voor het eerst op je scherm verschijnt.

Haley en haar vrienden willen een seance houden via Zoom. Dat is een mooie vondst: geesten oproepen is inderdaad een groepsactiviteit die ‘nog kan’. Medium Seylan (Seylan Baxter) leidt de sessie. Behalve Haley en de nerveuze Caroline (Caroline Ward) is er eigenlijk niemand die het serieus neemt. Jemma (Jemma Moore) maakt een grap met ernstige gevolgen: door haar fratsen zit de vriendengroep opgescheept met een demon.

Een Zoomsessie tijdens een lockdown is een heel geschikte setting voor een spookverhaal: iedereen is in feite alleen. Verdwijnt er iemand uit de sessie, dan zou het kunnen dat de verbinding gewoon verbroken is… of er is iets veel ergers. En door de lage beeldkwaliteit weten we vaak niet zeker wat we zien, als ergens in het donker iets beweegt.

Savage buit al die mogelijkheden uit. Soms vervalt hij in clichés (de openklappende keukenkastjes, de voetsporen in het meel) en ook aan de gebruikelijke ongeloofwaardigheden van het foundfootage-genre ontsnapt hij niet: waarom lopen mensen zo vaak rond met hun laptop voor zich en het beeldscherm vooruit? Veel deert het niet. HOST is een zeer onderhoudende horrorfilm die put uit een herkenbare en deprimerende werkelijkheid. Savage gaat niet op zoek naar diepgang, maar de film maakt haast vanzelf een statement over isolatie.

En er wordt geen tijd verspild: als we de echte Zoom-seance van cast en crew die tussen de aftiteling door wordt getoond niet meetellen, is HOST korter dan een uur. Verfrissend.

Distributie: Cinéart. Release: 16 december 2020 op Vitamine Cineville, KPN, Pathé Thuis, iTunes, Google Play, Amazon en Ziggo. Copyright Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 16 december 2020.

16 december 2020
 • Titel
  Host
 • Lengte
  57 minuten
 • Regie
  Rob Savage
 • Scenario
  Gemma Hurley, Rob Savage, Jed Shepherd
 • Cast
  Haley Bishop, Jemma Moore, Emma Louise Webb
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.