RECENSIE

The Task(2011)

Peins je erover om je op te geven voor The Voice Of Holland, Expeditie Robinson of Echte Gooise Meisjes? Pas maar op. Voor je het weet, word je ontvoerd door een stel clowns, beland je in een oude gevangenis en wacht je een serie confrontaties met je diepste angsten.

THE TASK is een reality show horror in navolging van films als FEARDOTCOM, HALLOWEEN 8, HELL ASYLUM, MY LITTLE EYE en natuurlijk THE RUNNING MAN uit 1987(!). Zes studenten (drie mannelijk, drie vrouwelijk) gaan de uitdaging aan: als ze één nacht kunnen doorbrengen in een oude gevangenis ontvangen ze elk 20.000 dollar. Lukt het ze om allemaal te blijven? Dan ontvangt iedere deelnemer nog eens een flink bonusbedrag.

De randvoorwaarden zijn duidelijk. De filmcrew, met de ambitieuze producer Conny (Alexandra Staden) als het meest tot de verbeelding sprekende personage, zit in een camper naast de verder verlaten gevangenis en geeft de studenten opdrachten. Die moeten zij alleen of tezamen uitvoeren. Het blijkt bepaald geen Expeditie Robinson, want dit heilloze oord wordt volgens de overlevering geplaagd door een geest: de voormalige directeur van de gevangenis, die ooit in de leer was bij de meester zelve, markies De Sade.

De geestverschijning in THE TASK beoogt een manifestatie van het ultieme kwaad te zijn. Bij leven struinde dit sujet bijvoorbeeld naakt door de vrouwenvleugel, vergreep zich aan de opgesloten vrouwen, bezwangerde hen en dwong hen vervolgens hun eigen kroost op te eten. Dergelijke verhalen worden niet ondersteund door beelden, maar zouden an sich al voldoende impact moeten hebben. Toch?

Een realityshow in een oude gevangenis waar ook nog eens een pervers fantoom rondwaart: als dat geen ideale setting is voor naargeestige verwikkelingen. THE TASK is dan ook niet echt slecht: de productie is vrij aardig uitgevoerd, er zit humor in, er wordt een leuk spel met waarheid en fictie gespeeld, de plot is –  zeker in de tweede helft van de film – niet al te voorspelbaar en de knipogen die de leden van de crew met elkaar uitwisselen wanneer ze weer een bijzonder special effect of leuke opmerking maken, zijn een prima running gag.

Tegelijkertijd is THE TASK ook niet echt goed: de personages zijn van het welbekende bordkarton, de dialogen zijn opeenstapelingen van clichés en het Kwaad wordt onvoldoende voelbaar. Regisseur Alex Orwell doet zijn beroemde achternaam geen eer aan. Hij jongleert met ideeën, maar houdt de ballen niet hoog. De tenenkrommende titel is exemplarisch voor de vele gemiste kansen die THE TASK veroordelen tot de middelmaat. Veel meer dan een voetnoot in de geschiedenis van het genre zit er voor deze film niet in.

Di: Paradiso Entertainment (Release: 17 november). Copyright Joep van Loon. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 21 november 2011.

© Joep van Loon
21 november 2011
 • Titel
  The Task
 • Lengte
  94 minuten
 • Regie
  Alex Orwell
 • Scenario
  Kenny Yakkel
 • Cast
  Alexandra Staden, Victor McGuire, Sean McConaghy
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.