RECENSIE
DVD

The Neighbor(2016)

Van je buren moet je het hebben. Denk je een goede daad te doen door een weggewaaide vuilnisbak terug te brengen, ben je ineens je vrouw kwijt. Het zit drugssmokkelaar John niet mee in THE NEIGHBOR, de nieuwste film van de regisseur van THE COLLECTOR.

John (Josh Stewart) en Rosie (Alex Essoe) wonen in het plaatsje Cutter in Mississippi, waar ze werken voor het drugssmokkelemporium van Johns oom.  Wat ome Neil (Skipp Sudduth) niet weet, is dat John en Rosie bijna genoeg  geld gespaard hebben om er vandoor te gaan en een nieuw leven in Mexico te beginnen. Op weg naar huis brengt John een op de weg gerolde vuilnisbak terug naar het erf van zijn buurman, Troy (Bill Engvall). Wanneer deze ’s avonds langskomt om te informeren wat John op zijn terrein uitspookte, is hij duidelijk onder de indruk van de mooie Rosie. Als zij hem de volgende dag bespiedt met een telescoop ziet ze iets verontrustends. Tegen de tijd dat John thuiskomt, is Rosie verdwenen. Hij vertrouwt het niet en besluit een kijkje in Troys kelder te nemen…

Hoofdrolspeler Josh Stewart, wiens gezicht permanent op standje ongelukkig staat, werkte al eerder samen met regisseur Marcus Dunstan en scenarioschrijver Patrick Melton voor THE COLLECTOR (2009) en THE COLLECTION (2012). Ook al spelen ze leentjebuur bij zichzelf door Stewart hier weer uitgebreid door iemand anders’ huis te laten sluipen, de intensiteit van THE COLLECTOR haalt THE NEIGHBOR niet. Met groezelige, semi-vintage beelden van het Amerikaanse platteland en wat er zoal bij een drugsrun komt kijken wordt door de makers een edgy sfeer gecreëerd, maar het verhaal, of beter gezegd: het gebrek daaraan, laat ze in de steek. De plotwendingen laten zich makkelijk raden. Ook als de ontdekking in de kelder misschien niet is wat je verwachtte, is de afwikkeling ervan alsnog geheel volgens het boekje. 

Dunstan en Melton schreven eerder vier afleveringen van de SAW-serie, maar verwacht hier geen ingenieuze boobytraps of verrassende schrikmomenten. In een film van slechts 87 minuten, duurt het ruim een half uur voordat er überhaupt iets gebeurt. Veel tijd wordt verspild aan onuitgewerkte bijfiguren – de psychopathische oom, de stoere politievrouw, de redneck-zonen van de buurman; ze voegen allemaal niet zoveel toe. THE NEIGHBOR is degelijk gemaakt en degelijk geacteerd, met na STARRY EYES (Kevin Kolsch, Dennis Widmyer, 2014) opnieuw een sterke vrouwelijke rol voor Alex Essoe, maar het  is niet voldoende om het gebrek aan originaliteit en goed verhaal te verhullen. 

Meer thriller dan horror, meer voorspelbaar dan spannend en meer langzaam dan intens: THE NEIGHBOR slaat de plank op alle fronten net mis.

Distributie: Splendid. Release op dvd: 23 februari 2017. Copyright  Marjan Westbroek. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 23 februari 2017.

23 februari 2017
 • Titel
  The Neighbor
 • Lengte
  87 minuten
 • Regie
  Marcus Dunstan
 • Scenario
  Marcus Dunstan, Patrick Melton
 • Cast
  Josh Stewart, Bill Engvall, Alexandra Essoe
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.