RECENSIE

The King of Fighters(2010)

THE KING OF FIGHTERS is gebaseerd op het gelijknamige videospel uit de jaren negentig. Van een direct-naar-DVD-gameverfilming verwacht je een simpel verhaal, dat vooral dient als kapstok voor excessieve knokscènes. Zoveel geluk hebben we niet: THE KING OF FIGHTERS heeft een nodeloos verwarrend plot, waarvan de details – ondanks de vele klunzige expositiescènes – duister blijven.

In grote lijnen: er is een vechtsport-tournament dat plaatsvindt in een andere dimensie, die betreden kan worden met een bluetooth hoofdtelefoon. Wegens luie scenaristen staat deze fantasiewereld enkel bekend als ‘the other dimension’.  Eén van de deelnemers is de schurk Rugal (Ray Park), die op zoek is naar een legendarisch zwaard, dat hem ‘onbeperkte macht’ zal geven. Macht waarover? Joost mag het weten. Volgens een ander personage bedreigt Rugal de wereld met ‘an evil force that could potentially unravel the fabric of our universe’. Met die uitleg moeten we het doen.

Rugal wordt tegengewerkt door een grote hoeveelheid helden – allemaal even saai en inwisselbaar. Soms kunnen ze om onduidelijke redenen bliksem uit hun vingers toveren, soms ook niet; net wat het verhaal goed uitkomt. Ook is er een stel demonische slangen, maar wat die in de film te zoeken hebben, blijft een mysterie.

Hebben we hier te maken met een adaptatie die, wegens slaafse trouw aan het bronmateriaal, enkel geschikt is voor fans van het spel en onduidelijk blijft voor leken? Nee: een korte Googlesessie leert ons dat The King of Fighters een vrijwel plotloos recht-toe-recht-aan-vechtspelletje is. Niks geen andere dimensies en magische zwaarden.  Al die onzin is ontsproten aan het brein van scenaristen Rita Augustine, Chris Chow en Matthew Ryan Fischer. Een tip aan hun adres: doe toch niet zo moeilijk, en geef ons gewoon een eenvoudig plotje met wat geknok.

Goed, vechtscènes zijn volop aanwezig maar vanwege de rommelige choreografie en het hyperactieve camera- en montagewerk, valt ook daar weinig aan te genieten. Het vechtsporttalent van de cast blijft onbenut. Alles wat we te zien krijgen is een serie klappen en trappen, die in willekeurige volgorde gemonteerd lijken te zijn.

THE KING OF FIGHTERS heeft niemand iets te bieden: fans van het spel krijgen een adaptatie die niets met het bronmateriaal te maken heeft, vechtsportliefhebbers worden teleurgesteld door slechte actiescènes en wie een goed verhaal zoekt… die kijkt natuurlijk sowieso geen film die THE KING OF FIGHTERS heet.

Di: Universal. (Release op dvd en blu-ray: 11 juli). Copyright Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 13 juli 2012.

© Julius Koetsier
13 juli 2012
 • Titel
  The King of Fighters
 • Lengte
  93 minuten
 • Regie
  Gordon Chan
 • Scenario
  Rita Augustine, Chris Chow, Matthew Ryan Fischer
 • Cast
  Maggie Q, Sean Faris, Will Yun Lee
 • Taal
  English
 • Land
  Japan, Taiwan, Germany, Canada, United States, United Kingdom
 • Trailer
Meer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.