RECENSIE

The Expendables 2(2012)

“Oh shit! They got a tank!”  In de THE EXPENDABLES 2 komen enkele van onze favoriete tough guys weer in actie. Echte kerels worden niet oud?

Gelukkig zijn nog niet alle Expendables over hun expiration date. Sylvester Stallone, Dolph Lundgren en Arnold Schwarzenegger ogen steeds meer als levende plastinaten, maar ze houden zich nog staande naast Bruce Willis, Jason Statham, Terry Crews, Randy Couture, Liam Hemsworth en Scott Adkins. Jet Li wordt al in de openingsscène vervangen door de eerste vrouwelijke Expendable, Maggie (Yu Nan). Geen slechte ruil, maar we lopen natuurlijk vooral warm voor de terugkeer van Jean-Claude Van Damme en de inmiddels 72-jarige Chuck Norris.

De plot van THE EXPENDABLES (2010) was vrijwel volledig gejat van COMMANDO (1985). Het nieuwe excuus voor anderhalf uur bruut geweld is nét iets origineler. The Expendables, een huurlingentroep onder aanvoering van Barney Ross (Stallone), krijgt van Mr. Church (Willis) opdracht een kluis in Albanië te kraken. Het lijkt een klusje van niks, maar een zekere Vilain (Jean-Claude Van Damme) gooit roet in het eten. Vilain dwingt ze de inhoud van de safe af te staan en maakt zonder enige scrupules het jongste en meest populaire lid van The Expendables af, de zachtaardige Billy The Kid (Hemsworth). Dat schreeuwt om wraak. Het feit dat de safe blauwdrukken bevatte met de vindplaats van 5 ton plutonium die nu in handen van Vilain dreigt te vallen, is bijzaak. Ross’ orders luiden: “Track ‘m, find ‘m, kill ‘m.”

Regisseur Simon West, die in 1997 debuteerde met CON AIR, opent THE EXPENDABLES  2 met een scène waar de testosteron vanaf spat. Tijdens een operatie in Nepal rammen de mannen met hun voertuigen dwars door alle opgeworpen obstakels en leegt Stathan zijn gun turret in de toegestroomde slechteriken. De scène is bijna even bloederig als die in RAMBO 4. Missie eenmaal volbracht, vliegen onze helden weg in hun roestige watervliegtuig. Op de neus en langs de deuren van de cockpit: een schildering van de Kerstman en de cadeautjes die hij ons dit jaar brengt.

Ho! ho! ho! Jammer dat Willis er in die scène nog niet bij is voor een knipoog naar DIE HARD.  THE EXPENDABLES 2 is namelijk één grote pastiche. Chuck Norris laat weten dat hij inmiddels ‘milder geworden is’ en debiteert zelf een leuke Chuck Norris Fact. Grappig is ook de vermoeide blik van Bruce Willis wanneer Arnold Schwarzenegger voor de zóveelste keer een korte pauze laat vallen en zegt: “I’ll be back!”
Bruce: “You’ve been back enough. Now, I’ll be back.’
Arnold: “Yippie-ka-yee.”

Het is gemakkelijk, maar wél grappig. Beter te verteren, in elk geval, dan de belegen kazernegrappen van Statham en Stallone (“Rest in pieces”). Het leukst blijft toch Dolph Lundgren. Gunnar, de enorme Zweed met een smoel als een bomtrechter, is zo gek als een deur en laat binnen gehoorsafstand van Maggie weten wel trek te hebben in Chinees.

Het verhaal slaat nergens op, de tranen om Billy the Kid zijn nep en het tempo zakt gevaarlijk in halverwege. Gelukkig zorgt West wel voor een kick ass finale. Stallone en Van Damme beuken en trappen elkaar lens, Schwarzenegger en Willis delen een komische set-piece en Chuck Norris duwt iemand in een…  Afijn, dat moet je vooral zelf gaan zien. Zelf reserveren de mannen na afloop hun complimenten voor Maggie: “A little extreme. Nice touch.”

De speculaties over het derde deel zijn al begonnen. Dan moeten ze natuurlijk niet wéér met aan zichzelf refererende grappen komen. Die worden, net als onze helden, namelijk oud op den duur. De vergelijking met de rauwe en eerlijke knokfilms van weleer kan THE EXPENDABLES 2 niet aan, maar West weet dat in elk gevecht maar twee dingen écht tellen: de eerste en de laatste klap. The element of surprise is hij kwijt, maar THE EXPENDABLES  2 wint het wel van het eerste deel.

Di: DFW  (NL: 16 augustus, B: 22 augustus) Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 16 augustus 2012.

16 augustus 2012
 • Titel
  The Expendables 2
 • Lengte
  103 minuten
 • Regie
  Simon West
 • Scenario
  Richard Wenk, Sylvester Stallone, Ken Kaufman
 • Cast
  Sylvester Stallone, Liam Hemsworth, Randy Couture
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Germany, China
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.